Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta läsa sagan om Hans och Greta för barnen

Pija Lindenbaum.
Margareta Sörenson.Foto: OLLE SPORRONG

Brombergs ger ut en ny version av "Hans och Greta".

Margareta Sörenson tycker att den bör förpassas till litteraturhistorien.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAGOBOK | RECENSION. Bara en barnbokskritiker kan göra något så galet som att läsa ”Hans och Greta” för ett barn. Storögt följer lilla S, snart fyra, berättelsen och de vackra bilderna i Alexander Janssons bilderbok. Jag hör hur jag börjar anpassa rösten för att tona ner det förfärligaste: föräldrarna som sätter ut barnen i skogen. Men texten återges obarmhärtigt och troget den klassiska sagan, bilderna är mörka. 

När det är dags för häxan, som försökt göda Hans i buren, att själv bli puttad in i elden av den listiga Greta, reser sig min lilla lyssnerska upprört och ser forskande på mig: "Men hon var bara där en liten stund, va?". Förlägen mumlar jag att nja, tyvärr, och trasslar in mig i det-är-bara-en-saga-trams.

Låt barnen slippa

Det har kanske sagts förr. Och jag säger det igen: strunta i den grymma Hans och Greta! Om vuxna vill läsa den av litteraturhistoriska skäl, varsågoda. Men låt barnen slippa! Sotiga, vackra bilder eller ej.

Dyk i stället ner i Pija Lindenbaums bok och en sagoklassiker som tål att grubbla på: ”Bidde det då?” Den lite tokiga sagan om en överdrivet förnöjsam man har här fått alldeles nya, skinande  kläder genom Lindenbaums svängiga bilder och den kvinnliga skräddare som sitter och sömmar på ett bord. Den beskedliga lille herrn har fått ett gult tyg med skära blommor på, och beställer en rock. 

 

 

Det bidde som bekant ingen rock och till sist bara en tumme. Pija Lindenbaum låter den gamla ramsan med sitt omkväde ta ett språng i fantasin. Mellan varje bilduppslag med text, kommer ett uppslag med bara bild. En drömbild där vår lille farbror ser sig själv i en grågrumsig tillvaro svassa på disko i blommiga brallor eller stajla i skidbacken med häpnadsväckande vantar.

Drömmig tolkning

Inslaget av dröm ger hela sagoramsan mening. Människans förmåga att planera och föreställa sig ett scenario samt bita ihop inför mindre lustiga överraskningar är bekant också för barn. 

Slutbilden av en liten herre i sin segelbåt med ett flaggspel av gul-skärblommiga vimplar är oemotståndlig - trösterik och med lindenbaumsk finurlig humor att fnissa åt. Trasorna av det fina tyget kom ändå till sorglös nytta. 

 

Sagoböcker

Alexander Jansson

Hans och Greta 

Brombergs

Pija Lindenbaum

Bidde det då? 

Rabén & Sjögren 

Ålder 3-6 år

 

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.