Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi behöver släppa fördomen om känsliga barns ensamhet

Ellen Greider.Foto: PRIVAT / ALFABETA PRESSBILD
Foto: ALFABETA PRESS
Johanna Lindbäck.Foto: Stefan Tell

Normen att alla ska vara tillsammans kan var outhärdlig för vissa barn. 

Johanna Lindbäck finner en berättelse om ensamhetens suveränitet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”I skolan brukar de vuxna jämt säga att alla ska få vara med och leka. Det tycker jag låter bra. Men jag tycker faktiskt inte att alla MÅSTE vara med hela tiden!”

Barn med stort behov av lugn och ensamhet? Oj. Kämpa på, lilla stackare. Tillsammans-normen är stark där ute.

Ellen Greider debuterade 2018 med seriealbumet ”Lunchbox”. Nu är hon tillbaka med sin andra bok, och tillika första barnbok, ”Jordens största kalashatare” om Freja, ett klassiskt introvert hsp-barn. Höga ljud, stora grupper och stojiga lekar är jobbiga. Men så fort Freja lyckas smita undan till en lugnare vrå och pyssla på själv, hittar någon pedagog henne. 

De ser ingen skillnad mellan påtvingad ensamhet och självvald, och är rädda för att något barn ska bli utanför och ledset. Lösningen är alla tillsammans, hela tiden. Freja tvingas snabbt in i gruppen igen, för att vara själv är alltid dåligt.

De vuxna måste bara släppa sina föreställningar om vad ensamhet är först.

Greider skildrar ambivalensen i det här på ett fint sätt. Freja är ofta väldigt nöjd med sitt eget sällskap, men på skolan blir hon utanför ibland och det känns ju. Normen att ha bästa vänner ligger hela tiden där och lurar. Glädjen i att bli vald. Men måste man vilja umgås jämt då? Kan man inte få båda världarna?

På senare år har det kommit ett par böcker som handlar om introverta barn, till exempel Emma Adbåges ”Jag är jag” och Lisa Lundströms ”Haj-Jenny”. Det översvallande mottagandet visar hur ovanligt ämnet är. Det finns många böcker om mobbning, men inte alls så många om självvald ensamhet. Greider passar väl in i det sällskapet. 

Man förstår alla sidor av Freja, och även av de vuxnas oro. Det är också fint att svaret på frågan om man kan få båda världarna är visst, om du frågar barnen. De vuxna måste bara släppa sina föreställningar om vad ensamhet är först.

Som Lennart Hellsing sa, pedagogisk konst är skittråkig, men bra konst är alltid pedagogisk. Läs och känn den stora njutningen i total tystnad efter en social dag.

 

BARNBOK

ELLEN GREIDER

Jordens största kalashatare

Alfabeta, 80 s.

Ålder 6-9 år

 

Av Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är författare och medarbetare på Expressens kultursida.