Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrämda barn som nynnar på ”Goliat”

Författaren Linnea Dahlgren.Foto: Opal förlag.
Hanna Höglund.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Odöd på skogspromenad ur ”Brunnens fånge”.Illustration: Illustration Lisa Medin.
Ovälkommen ”tomte” ur ”Brunnens fånge”.Illustration: Illustration Lisa Medin.
Barnen blickar ner i brunnen.Illustration: Illustration Lisa Medin.

Fem ensamma barn i en stuga i skogen är upplägget för en ny rysare för unga.

Hanna Höglund läser Linnea Dahlgrens levande prosa om odöda.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Linnea Dahlgrens ”Brunnens fånge” är bloddrypande äckelskräck om hur det går när kriget, eller i det här fallet krisen, faktiskt kommer. 

Fem barn blir ensamma i en stuga i skogen över en helg. Det som börjar med veganskt tacomys och föräldrafritt tar snart en höstruskig vändning när det till en början omaka gänget begår misstaget att lyfta på det tunga brunnslocket på gården. Strax släpps stormvindar och monsterhungriga demoner lösa och Myndigheten för samhällsberedskap skulle vara mäkta stolt över inte minst storasyster Caroline som mitt i katastrofen bossar runt alla med van hand och vet precis hur ett dieselaggregat fungerar.

Dahlgrens högst levande prosa om odöda ting släpper aldrig blicken från det mellanmänskliga.

Det här är befriande läskig mellan- och högstadieläsning kryddad med Lisa Medins gastkramande illustrationer där saliven stänker och larver kryper ut genom döskallarnas tomma ögonhålor. Men också om hur skavande gruppdynamik och läkande vänskap till slut är det som räddar tweensen och tonåringarna från faran. 

Dahlgrens högst levande prosa om odöda ting släpper aldrig blicken från det mellanmänskliga: Huvudpersonen Jackies känsla av att inte bli tagen på allvar, Harry Potterläsande fotbollskillen Jasims resa från bad boy till ny bästis, den pirrande kärlekshistorien mellan Caroline och Aini. 

Som sagans kärleksfulla mittpunkt lyser flamboyanta Felix, kanske icke-binär, kanske något helt annat och ständigt obrydd över sitt annorlundaskap. 

När han, Jackie och Jasim till slut somnar tryggt har Dahlgren sömlöst smugit in både utländska bakgrunder och det faktum att hon aldrig avslöjar om Jackie är kille eller tjej långt bak i berättelsens brokiga medaljongtapet. Kvar är helt vanliga, underbara och småjobbiga ”Goliat”-nynnande barn. I samma utopiska säng.

 

Kapitelbok

LINNEA DAHLGREN (TEXT) och LISA MEDIN (BILD)

Brunnens Fånge

Opal förlag

Ålder 9+

Hanna Höglund är kritiker på Expressen Kultur.

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.