Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skön och noggrann konst flödar fram i ny bilderbok

Monika VaicenavicieneFoto: Opal förlag.
Margareta Sörenson.Foto: OLLE SPORRONG
Ur "Vad är en flod?".Foto: Illustration: Monika Vaicenaviciene.
Ur "Vad är en flod?".Foto: Illustration: Monika Vaicenaviciene.
Ur "Vad är en flod?".Foto: Illustration: Monika Vaicenaviciene.

Monika Vaicenaviciene berättar om världen genom jordens floder.

Margareta Sörenson läser en ovanligt konstfull berättelse om vår värld.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK | RECENSION. När världen känns vrång och trång, hånfull i tonen som en riksdagsdebatt, ful som dumpade sopor, meningslös som en lek på tv – då kan man sjunka ner i en bilderbok och liksom lugnt andas in ett annat perspektiv. Seriös bildkonst, berättarröst och kunskap vaggar ihop sig till ett poetiskt lugn, en grandiost överblickande gest i boken ”Vad är en flod?”.

En inbjudan att byta tempo och dela barnets uppmärksamma blick. Världen är så stor, där bor fullt med folk som lever sina liv på olika vis. Där rinner floderna stilla, tungt som de alltid gjort. Eller nästan. 

En stor bildkonstupplevelse som är full av fakta och iakttagelser.

Så vad är egentligen en flod? Monika Vaicenaviciene svarar med att skapa en stor bildkonstupplevelse som är full av fakta och iakttagelser. I floderna på jordklotet rinner 0,0002 procent av allt sötvatten i världen. Vilket är som en tesked vatten i ett fyllt badkar. 

Floden är som en tråd i ett broderi, berättar mormor i den silkestunna ramberättelsen, och så spinns bokens mönster ut: floden är en tråd och en resa från berg över slätter, den är ett hem för djur, fiskar och människor, ibland ett namn på hela länder, ofta en mötesplats. Men floder är också livskraft, minnen, gåtor och myter. 

Bleknad flora

Andas in och vända blad: boken är i stort format och varje uppslag brer ut sina bilder, kartor, myller av människor och djur i vattniga blåtoner och lerbruna strandnyanser. Den liknar en bleknad flora från upplysningens tid: spröda bilder som är fysiskt exakta, men vackert respektfulla, skön och noggrann konst. Floden som civilisation, zoologi, kulturhistoria och livshållning väller fram över boksidorna; fullt med små tydliga detaljer och ändå stora svep och bildupplägg. Vattenfärg och blyerts, en aning urvattnad kolorit som om flodvattnet runnit in över sidorna. 

Och så det globala perspektivet: överallt finns folk och floder. Att floderna kallas älvar i Skandinavien kommenteras inte och är heller inget att haka upp sig på. Även om de heter så på svenska, är de floder i omvärldens ögon. 

Översatt till tio språk

Monika Vaicenaviciene, född 1991, är utbildad bildkonstnär från Litauen, med gäststudier vid Valand i Göteborg. En svag doft av Central- och Nordeuropa anas i mormors broderi, och den mönsterstickade tröjan på flickan som är ramberättelsens jag. Men de lågmälda blyertslinjerna och den milda koloriten gifter sig med all världens bilder, folkliga såväl som högkulturella. Boken har redan prisbelönats och översatts till tio språk, så den gör som floderna: rinner sin resa från land till land.  

Miljöförstöring, klimat och mänskliga, korttänkta ingrepp i naturens balans finns med, men bara som inslag i myllret av aspekter. Något lugnande också i detta. Olje- och kemikalieutsläpp, gödningsmedel, avloppsvatten som rinner rakt ut i flodens flöde hittar man på uppslaget ”En flod är en spegling” där änderna lyfter förskräckta medan kaskader av skit faller ner i vattnet. Den grumliga vattenytan sedd som oförståndets spegel delar uppslag med letandet efter ungdomens källa. Klokt.     

Allt och alla är delar av flodernas mäktiga mönster. Boken vrider och vänder på utblicken, befinner sig än vid Gagnes, än vid kraftverken i Sydamerika. Än i ett ekosystem, än i folktro. ”Den som styr över floden, styr också över mångas liv. Det är ett stort ansvar.” 

Klotets framtid

I det stora greppet ryms eftertanke för alla som fasar för klotets framtid. Så konstfullt och vist begrundande av fakta är inte vanligt i barnens böcker, och då lever vi ändå i ett land med en barnparnass i god form. Dessutom med tillväxt bland yngre bilderbokskonstnärer: konst, kunnande, eftertanke och förnuft i en tid som tycks lite dummare än andra.

Margareta Sörenson är medarbetare på Expressens kultursida.

 

Bilderbok

Monika Vaicenaviciene

Vad är en flod?

Opal     

Ålder 7+