Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolgårdarna krymper när storstäderna växer

Nora njuter av gungorna på en stor skolgård.
Foto: JIMMY GUSTAFSSON
Varje barn bör ha 30 kvadratmeter friyta.
Foto: PICASA / GRY THUNES
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Typisk skolgård.

I Stockholm och Malmö planeras just nu minimala gårdar vid förskolor och skolor.

Dan Hallemar räknar kvadratmeter och undrar var politikens vilja finns att göra nåt för barnen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

STADSPLANERING | KOMMENTAR. Det bästa sättet att se vad som är viktigt i ett samhälle är att se hur mycket plats saker och ting får ta. Hur mycket yta får bilar jämfört med cyklar? Hur stor bostadsyta har man i vissa stadsdelar jämfört med andra. Sedan kan man se på förändringen över tid och ställa frågor: Är det rättvist? Är det det här samhället vi vill ha? Siffror som politik och ideologi.

Just detta har SCB och Boverket gjort när man har mätt upp landets skolgårdar. De konstaterar att skolgårdarnas fria ytor har minskat med 3,7 kvadratmeter per elev sedan 2014. Boverket skriver att det rimliga är att varje barn har 30 kvadratmeter friyta. Läsåret 2016-2017 hade 480 000 elever mindre än så. Det är 40 procent av alla elever i landet. 


LÄS MER – Dan Hallemar: Rummet kan rädda barnen 


Friyta. FRI YTA. I ordet möter ett byråkratiskt – fyrkantigt! – språk idén om frihet. Barnens möjliga frihet börjar i just byråkrati och planering. Kommunerna har makten över markens användning.

En skolgård bör vara minst 3000 kvadratmeter. På en mindre gård, visar forskning, kan ”en barngrupp få svårt att utveckla lek och socialt samspel som tillgodoser deras behov”. 2017 hade 358 skolor mindre yta. SCB:s studie visar att detta antal ökar.

Den här ytan för frihet är själva förutsättningen för arbetet i skolsalen.

Skolgård på taket

I den nya stadsdelen Liljeholmen i Stockholm planeras en skola som ska ersätta de baracker som stått där sedan 2014. Den nya skolgården kommer ha 4,4 kvadratmeter yta per elev rapporterar tidningen Mitt i. Det gör att ”aktiviteterna måste schemaläggas”. Enligt en studie från Nyréns arkitektkontor planeras förskolor i Hagastaden i Stockholm där 60-75 barn ska dela på en gård på 100 kvadratmeter. I Malmö bygger man en skolgård på taket till en Lidlbutik.

Fördelningspolitik är att fördela frihet. Och ytor. Vi kan alla mäta politikens vilja att göra detta.


Dan Hallemar är skribent på Expressens kultursida.

Läs fler texter här.