Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan kommer aldrig kunna stoppa porren

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alla framtida lärare ska nu få utbildning i ämnet ”sex och relationer”. 

Daniel Sjölin ser hoppet tändas – alltför sent.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Regeringens beslut att försöka röja upp i svensk sexualundervisning, kommer inte en dag för tidigt. Den kommer minst ett decennium för sent, och för dagens skolbarn kommer den inte alls. Det är nämligen genom nya examensmål för framtida nyutbildade lärare, som detta ska ske. 

Det hjälper inte de tioåringar som just nu utsätts för sin visuella sexdebut genom ett första möte med porren. Sexualundervisningen tycks i dag vara svenska rektorers egen variant på skolgårdsskrävel: Alla har gjort det med bravur, alla skryter om det, alla ljuger.

Ju förr du börjar desto större doser behöver du

Larmen om porrens tidiga påverkan har ringt hela veckan. En barnmorska har sett att allt fler unga kvinnor har ont efter hård sex, vilket uppmärksammades av Svd. Ett bidrag i debatten har varit Dani Linds Youtube-dokumentär ”High Speed Internet Porn and the Experiment Generation”.

Dokumentären med porrskadade unga män är vinklad men bilden den ger är ändå allvarlig: Hypotesen ställs att ju förr du börjar med porr desto större doser behöver du, och desto fler av livets andra små glädjeämnen bleknar – med depression som ett allt sannolikare utfall. Till slut kan pojkar få erektionsproblem redan som tonåringar. Deras belöningssystem kräver allt högre doser – och grövre porr: Incestuösa narrativ om mammor och döttrar, strypsex och våld.

Försök som sextonårig lära dig älska med en sådan skolning: stryptag och sen tröttnar ni på varandra. Vågar vi ta risken att ignorera varningen? Hur blev det såhär?

Intimitetens händer avhuggna och ersatta av järnkrokar.

Ja, kanske för att vi har en kultur där sexualitet länge betraktats som något diametralt motsatt till att vara ett barn. Då blir det ett tummat kapitel i ungdomstidning, en rodnande naturkunskapslärare som ”river av” sidan 28. En fnissig temadag med RFSU-människor på scenturné och ingen panik och allt är normalt, slappna av och här är förresten numret till Bris, de hjälper dig anmäla våldtäkten. 

Och på det litet internetstudier i porr, våldsporr, incestretorik och förnedring? Det ser ut som om vi håller på att få en generation där intimitetens händer huggs av och ersätts av järnkrokar. Rimligen en överdrift, men varje järnkrok är en förlust!

En fråga som genast ha ställts är: Betyder detta regeringsbeslut att framtida lågstadieelever ska undervisas i sexualkunskap?  I den formuleringen syns problemet: Bara ordet sexualundervisning rymmer ju ett tabu som uppenbarligen gör det omöjligt att vända sig till exempelvis tioåringar. 

Jag var 25 första gången jag höll en bebis.

Nej, det är relationer man ska arbeta med. Begrepp som närhet, sinnlighet och intimitet.

Själv visste jag ingenting om vanlig mänsklig närhet. Jag var 25 första gången jag höll en bebis. Jag var 20 och gick på amatörteater när jag första gången blundande trevade med handen över en jämnårig mans ansikte. Enorma ögonblick av enkel integritetsfull sinnlighet och respektingivande närhet. Men ack så sent.

Innan allt blir ”blommor och bin” behöver vi känna riktiga bin och riktiga blommor i all sin förunderlighet. Förhoppningsvis kommer svensk skola nu redan från förskoleklass kunna ge framtida barn så många sätt som möjligt att vara ömsinta som medmänniskor.

Deras föräldrar kan vi ju inte lita på.


Daniel Sjölin är redaktör på Expressens kultursida.