Skilsmässans avgrund blir schwungig sjukhusromans

Anna Woltz.
Foto: Carlie Hermès / Lilla pirat
Sven Olov Karlsson.
Foto: OLLE SPORRONG

I ”Gips” utforskar den hyllade holländska författaren Anna Woltz både sjukhusmiljön och skilsmässa, liv och död.

Sven Olov Karlsson roas av en slagfärdig roman som med säker hand navigerar mellan de stora frågorna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Statistiskt sett, enligt Anna Woltz, spricker var tredje äktenskap. Och de flesta liv både börjar och slutar på sjukhus. Dessa teser utgör avstamp i hennes nya bok. Holländska Woltz, född 1981, har ett produktivt och prisat författarskap bakom sig. Hon introducerades på svenska ifjol med ”Alaska”, om en oväntad vänskap kring en hund.

I ”Gips” har Fitz ordet. Hon är tolv år och rasande på föräldrarna som nyss skilt sig. Ilskan riktas mest mot mamma som abdikerat som projektledare, utled på makens virriga handfallenhet. En kälkolycka för lillasyster till akuten. Där träffar Fitz den trollbindande femtonåringen Adam. Innan hon vet ordet av har hon gjort upp en romantisk plan, stulit gips, råkat bli kär och upptäckt att det alltid finns andra som har det värre.

Den skulle kunna utspela sig i vilken stat som helst där välfärden fungerar, sköterskorna inte är utbrända och läkarna har tid.

Otaliga berättelser utspelar sig på sjukhus. De är ju överbelagda av genuint dramabränsle. Liv och död, fasansfulla skador och sjukdomar, mirakulösa botemedel, patienter som är bleka och intressanta och män i vita rockar så ståtliga att Gud sig förbarme. Det är något med arkitekturen också, korridorerna är som gjorda för att springa i.

Alla dessa ingredienser utnyttjar Anna Woltz med lätt och säker hand. Stilen från ”Alaska” går igen, durkdriven och slagfärdig – både vuxna och yngre karaktärer är rena citatmaskiner. I Olov Hyllienmarks strömlinjeformade översättning anas författarens ambition att hålla berättelsen allmängiltig: den skulle kunna utspela sig i vilken stat som helst där välfärden fungerar, sköterskorna inte är utbrända och läkarna har tid. Till exempel Sverige för några decennier sedan.

Gestaltningen av Fitz delvis instängda känslostormar fångar preteen-livets kombo av självförakt och grandios spontanitet, liksom skilsmässans avgrund. Men ”Gips” är ingen överlevnadsmanual för de separerades avkomma. Utan en schwungig mellanåldersroman där de stora frågorna får arbeta direkt under den dråpliga ytan.


KAPITELBOK

ANNA WOLTZ

Gips. Eller när jag fixade hela världen på en dag

Översättning Olov Hyllienmark

Ålder 9+

Lilla Piratförlaget, 200 s.


Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=84666&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.