Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Situationen som alla föräldrar känner igen

Sara Lundberg.
Foto: OLA KJELBYE
Presentletning under tidspress.
Foto: Illustration Sara Lundberg.
Ur ”Glömdagen”
Foto: Illustration Sara Lundberg

I Sara Lundbergs nya bilderbok letar mamma present till ett kalas som barnet inte vill gå på.

Therese Bohman ser en vanlig vardagssituation höjas till en konstnärlig nivå att återkomma till.

RECENSION. Noa är bjuden på kalas, men han och mamma har glömt att köpa en present! 

Sara Lundbergs ”Glömdagen” drar i gång med hög hastighet: Det är lördag, kalaset börjar klockan två och Noa och mamma måste skynda sig ner på stan. 

Medan de hastar genom affärerna är mamma så upptagen av sin stress att hon helt missar att Noa inte är särskilt intresserad av kalaset, eller av Alma som fyller år. Han vill hellre åka hem. Det blir inte mindre stressigt när Noa glömmer sin jacka i en affär och sin keps i en annan. För att inte tala om födelsedagspresenten. Och sedan visar det sig att mamma också har glömt något viktigt.

En dag när allt blir fel helt enkelt, som det blir ibland. Som vuxen känner jag ett lätt stråk av obehag vid minnet av sådana dagar, när man lätt blir så uppfylld av alla måsten att nuet försvinner. Samtidigt gör boken det lätt att prata om saken: Titta, kan man säga till sitt barn, kommer du ihåg när det var så här stressigt för oss?

Sara Lundberg, som står för både text och bild, behöver väl ingen närmare presentation vid det här laget. ”Glömdagen” håller samma höga konstnärliga nivå som hennes böcker brukar, med bilder man vill återvända till. De är som vanligt expressiva, färgstarka men behagliga och fulla av detaljer att känna igen: Duplo, betonglejon på en gata i stan och Ballerinakex till kaffet. Och inte minst fångar de perfekt stämningen av trång och stressig lördag i city eller den obekväma tystnaden runt ett fikabord där ingen riktigt vill befinna sig.

Mot slutet klingar stressen av, Noa och mamma hittar tillbaka till varandra och boken zoomar ut: Mamma somnar i soffan, kvällen sänker sig över staden och ett uppslag med ett skymningsblått Stockholm får Lundberg att framträda som en samtida Eugène Jansson.

Som bonus får man en liten epilog om vad som hände med diademet som Noa och mamma glömde på bussen, ett oväntat mysigt slut på en bok som kommer att läsas många gånger.


Bilderbok

SARA LUNDBERG

Glömdagen
Mirando bok
Ålder 3+


Therese Bohman är kritiker och konstredaktör på Expressen Kultur.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=95264&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.