Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sett ur myrornas perspektiv får alla finnas

Foto: JAN-AKE ERIKSSON / JAN-AKE ERIKSSON
Margareta Sörenson.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Bilderboksskaparen Anna Bengtsson är en verklig arbetsmyra.

Margareta Sörenson hittar en metafor för samhället i hennes nya berättelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK | RECENSION. Nu har Anna Bengtsson dykt ner i myrstacken igen. Och upp kommer det mest småpillriga, gnetiga, stretiga, ihärdiga, envisa superexemplet på vad barnperspektiv kan vara; nämligen förstoringsglasets seende, den intensiva observationens järngrepp. Det är lika säkert som att barn från minsta ålder stannar upp och försjunker i anblicken av en myra som i ensamt majestät kånkar på ett jättestort barr. Eller som i myriader kilar på likt bilar på en motorväg mot stacken, mot stacken. Myran, vår samtida! 

Väloljat system

Litenheten och det väloljade systemet fascinerar. Anna Bengtsson har tidigare skrivit och bildsatt tre böcker ur myrperspektiv (”Undervåttensresan", "Myror i fara" och "Bollongexpeditionen”) och nu har hon nästan blivit myra själv i en rolig och noggrann bok om att myror föredrar barr som byggmaterial. Samtidigt får läsaren ingående hemma-hos-reportage från myrstackens inre med delikata upplysningar:

”Drottningen ska kramas för då blir hon glad och lägger många ägg.” 

Fiktion och fakta samsas flott genom att Bengtsson fablar på vetenskaplig grund.  Larverna i sin barnkammare vill höra sagor, och den låtsade exaktheten om myrornas antal leker med biologiska sakförhållanden. 

Skojigt grepp

Myrornas framvällande antal blir ett skojigt grepp att driva berättandet framåt, liksom den stegrande dramatiken med ett grässtrå som blir bro. Bilderna kombinerar ett barnsligt ritande med lärobokens redovisning. Här kan små och stora läsare med fingret följa myrstackens gångar, betrakta myrorna som individer, och njuta av det rosablommiga uppslaget där myrornas jobb med bladlössen avhandlas. 

 

LÄS MER – Rogivande rim på sängkanten av Lotta Olsson

 

Det småskaliga bildplitandet är en hyllning till några av människans minsta systrar och bröder: myrorna. Sett ur myrperspektiv blir världen en plats där alla får finnas och leva sina liv. Inte bara barr är bäst, utan också Anna Bengtsson, en originell bilderbokskonstnär som hängivet djuplodar i myrstackens innersta liv. 

 

Bilderbok

Anna Bengtsson

Barr är bäst

Alfabeta bokförlag

Ålder 3+

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.

Läs hennes texter här.