Berta och pappa i kyrkan. Foto: Illustration Sara Lundberg.Berta och pappa i kyrkan. Foto: Illustration Sara Lundberg.
Berta och pappa i kyrkan. Foto: Illustration Sara Lundberg.
Bertas mamma är sjuk i tbc. Hon söker tröst i lagården. Foto: Illustration: Sara Lundberg.Bertas mamma är sjuk i tbc. Hon söker tröst i lagården. Foto: Illustration: Sara Lundberg.
Bertas mamma är sjuk i tbc. Hon söker tröst i lagården. Foto: Illustration: Sara Lundberg.
Vid mammans sjuksäng. Hela väggen är full av Bertas teckningar. Foto: Illustration Sara Lundberg.Vid mammans sjuksäng. Hela väggen är full av Bertas teckningar. Foto: Illustration Sara Lundberg.
Vid mammans sjuksäng. Hela väggen är full av Bertas teckningar. Foto: Illustration Sara Lundberg.
Foto: / FOTO: OLA KJELBYEFoto: / FOTO: OLA KJELBYE
 Foto: / FOTO: OLA KJELBYE
Den blivande konstnären arbetar med blålera. Foto: Illustration: Sara Lundberg.Den blivande konstnären arbetar med blålera. Foto: Illustration: Sara Lundberg.
Den blivande konstnären arbetar med blålera. Foto: Illustration: Sara Lundberg.

Sara Lundberg överträffar sig själv

Publicerad

Sara Lundberg har skapat en vacker bilderbok om konstnären Berta Hanssons barndom. Gunilla Brodrej blir berörd av en ung flickas fantasi, sorg och driv.

"Fågeln i mig flyger vart den vill" är en passande refräng för en ung rebell. Så heter Sara Lundbergs nya barnbok som handlar om en flicka som inte finner sig i sitt öde. Det fladdrar i bröstet av nåt som vill ut, men pappan på bondgården vill inte släppa taget. 

Lundbergs uttryck har en stämning och ett ljus som är rätt unikt i bilderbokssverige och jag tror knappast att bildspråket nånstans på nätet kan matcha stämningen och djupkänslan i hennes akvareller. 

Skrivit om Öjvind och Vita Streck

Hennes tidigare bilderböcker om Öjvind, Vita Streck och Embla trollband läsaren, men frågan är om hon inte har överträffat sig själv nu när hon vänder sig till lite äldre barn, från tio år. Alltså barn som kommit till den där åldern när föräldrar kan inbilla sig att barn blir för stora för bilderböcker.

Men det är aldrig dags att sluta med bilderböcker. Och detta verkar Lundberg ha tagit fasta på när hon skriver och ritar historien om en ung människas öde. "Fågeln i mig..." handlar om existentiella frågor, familj, död och livsval, såna svåra spörsmål som en tioåring just börjat fundera på. Sorglig är den, visst, men drivet och vitaliteten i flickans önskan att måla stävar stadigt mot den ljusa upplösningen i slutet av boken.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Sanna Lenkens novellfilm är unikt bra

 

Berättelsen bygger på en sann historia om hur Berta Hansson (1910-1994) blev konstnär trots att hon växte upp på en bondgård med utstakad framtid. Mjölka, så, skörda, bära vatten. Mamman dog i tuberkulos. Ansvaret på barnen blev tyngre. Pappan stretade emot. Bliv kvar. Hjälp till. 

Tomas Bannerheds "Korparna"

Berta är som en litterär syster till pojken i Tomas Bannerheds utvecklingsroman "Korparna" (som kommer som film i början av oktober). Klas vill ju inte heller ta över gården, han vill bli fågelskådare. Berta vill bli konstnär. Inte mjölka kor även om deras värme skänker tröst när det är svårt. Till sist får hon komma på konstskola, i en stad där hon får vara den hon egentligen är.

Så den större berättelsen handlar om att följa sitt hjärta. Följa med när fågeln inom en vill flyga i väg.

 

Bilderbok

Sara Lundberg

Fågeln i mig flyger vart den vill

Mirando bok

Ålder 10+

 

Gunilla Brodrej är ungkulturredaktör på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag