Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här lär sig ett barn ett språk

Lotta Olsson.
Foto: Ola Jacobsen
Maria Nilsson Thore.
Foto: Privat
Ur ”Så växer världen”.
Foto: Illustration: Maria Nilsson Thore.

Lotta Olssons nya bilderbok är ett rimmat äventyr om språkutveckling.

Margareta Sörenson uppskattar det illustrerade odet till boken och läsandet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Att rimma är roligt och en folklig tradition; så fort det ska skaldas vid högtidsdagar skumpar rimmandet fram. För att inte tala om till jul: grötrimmens förlovade tid.

Bland bundna versmått är det just de kvalificerade par-rimmen som utmanar tonvis av mediokert rimmande. Några snillrika ord- och poesikonstnärer, som Lennart Hellsing, gnistrar i ordfestandet som ett tomtebloss. De lyckas skapa rim som ger orden ny mening, som lyfter ett innehåll, leker med språket och förser texten med ett glänsande hölje.

Som Lotta Olsson. Hon har redan en position som värdig arvtagare till Hellsing –särskilt gärna tänker man på hennes fenomenala kortradingar för de minsta, där ”vällingteven” mikron säger pling, haren ingenting. Men med de senaste årens svit av existentiella verk tillsammans med Olof Landström, som ”Mitt bland stjärnor”, har hon tagit ett kliv mot mer komplexa sfärer.

Och här gör hon det igen, fast på annat sätt. ”Så växer världen” är en exposé över hur ett barn lär sig ett språk. Från de första ljuden till formandet av ord, (mamma, mampa/ pappa, lampa) och till upptäckten av hur orden gör världen allt mer begriplig. När en människa lär sig ord för olika saker skapas verktyg för analys, precision, tanke. 

”Så växer världen. Blomman blir en lilja/och trädet man har namn på blir en alm./ Och alm och lilja lär man sig att skilja/ från pelargon och björk och yuccapalm.”

Det blir så många ord att Maria Nilsson Thores bilder växer från minimalism till kryllande och en utviks-sida proppad med finaste pekmöjligheter. Det som fått ett namn blir verkligt, i alla fall i böckernas värld.

Från hyllningsdikt till språkets rikedom färdas sålunda denna bok i ett flöde av raffinerad meter och formar ett ode till Boken och Läsandet. Däri möjligheterna att förstå världen och alla dess annorlundaheter. Det är ett grandiost svep från noll till allt. Och om detta ord- och bildkonstverk måste det lika svepande sägas: storartat.


Bilderbok

LOTTA OLSSON OCH MARIA NILSSON THORE

Så växer världen

Lilla Piratförlaget

Ålder 3+


Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.

Mellanrubrik: Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=73105&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.