Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här går det när man bara vill njuta

Människorna är missnöjda med vinterföret. Ur ”Naturen” (bilden är beskuren).Foto: Emma Adbåge
”Naturen”.
Emma AdbågeFoto: Richard Gustafsson / Rabén & Sjögren
Anna Hellgren.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Äntligen får folk vad de tål! Anna Hellgren roas av Emma Adbåges nya apokalyptiska barnbok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. ”Naturen lyssnar inte. Den bara gör. Den blinkar och brinner och dånar och slår.” 

Människorna i Emma Adbåges ”Naturen” har fått problem. Först ville de bara slippa kratta så mycket fula löv från den stora linden i byn, men det ena ledde till det andra och nu flyr de för sina liv över trädgårdarnas heta asfalt. Inte ens vattnet i byns pool räcker till, allt de byggt för sin bekvämlighet och njutning – bryggorna, garagen, tagetesrabbaterna – förgås i eldstormen. 

I den här berättelsen får nämligen människans strävan efter instant behovstillfredsställelse lika omedelbara konsekvenser: den som asfalterar sin omgivning för att slippa trassla in sig i buskar och snår kommer skålla fotsulorna innan året är slut. 

Som vuxen skrockar jag förnöjt. Äntligen får folk vad de tål. Och även om ”Naturen” är en barnbok som avslöjar ett frustande raseri över sakernas tillstånd hos författaren präglas den av Adbåges (”Gropen”, ”Nu är det sent!”) skruvade känsla för detaljer. 

Trädet eldar de upp när de plötsligt blir sugna på flintastek.

De vuxnas förvrängda kroppar liksom vräker sig över sidorna (barnen tecknas med korrekta proportioner), deras enorma lemmar och små dumma huvuden understryker begärets seger över förnuftet. Än frossar de i skönheten i lindens röda löv, än sågar de ner den när löven blivit till besvär. 

Trädet eldar de upp när de plötsligt blir sugna på flintastek. 

”Naturen” är ett slags grundkurs i klimatförändringar och mänsklig dumhet: en koncentrerad apokalyps över fyra årstider. Oavsett hur mycket vi tuktar och tycker oss tämja vår omgivning är en människas längtan egal, även om den får konsekvenser för henne själv. 

För förr eller senare blir ordningen återställd, perspektiven korrigerade – i ”Naturen” så väl som naturen. 

Den senare går vidare med sitt. Och den har ingen anledning att lyssna på andra.

 

 

BILDERBOK

EMMA ADBÅGE

Naturen

Rabén & Sjögren

Ålder 3–6 år

 

 

Anna Hellgren är redaktör och kritiker på Expressens kultursida.

 

LÄS MER:
Det finns ett säkert sätt att rädda klimatet

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=74519&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.