Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Roligt och lärorikt om kapitalismen

Iskra Kostić, Caisa-Stina Forssberg, Nemanja Stojanović. Foto: Ola Kjelbye.
Hanna Johansson Foto: PRIVAT

Backa teater gör en pedagogisk föreställning om ekonomi.

Hanna Johansson tycker att det funkar bra.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER | RECENSION. Förra året kom nationalekonomen och Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis "Talking to My Daughter About the Economy – a Brief History of Capitalism", en bok som tog sin början när han försökte förklara världsekonomin för sin 12-åriga dotter. Nu sätter Backa Teater upp clownföreställningen "Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi", riktad till samma målgrupp – nämligen 12-åringar. 

Hur blir man rik?

Stefan Åkesson och Anja Suša, som står för manus respektive regi, har gjort det kloka valet att skala ner de mer komplicerade skeendena. Ensemblen gör nedslag i tre olika tidsepoker – bondesamhällets begynnelse, feodalsystemet, och Wall Street strax före finanskrisen 2008 – och frågorna är enkla, av det slag som just en tolvåring ställer om världsekonomin. Typ: vart kommer pengar ifrån? Hur blir man rik? Är det här rättvist?

Ove Wolf, Caisa-Stina Forssberg, Nemanja Stojanović, Ulf Rönnerstrand, Iskra Kostić, Mats Nahlin, Rasmus Lindgren. Foto: Ola Kjelbye.

Enkelheten reflekteras i de sju skådespelarnas färgkodade polotröjor med matchande, serietidningsartade peruker. De iscensätter situationer, växlar roller med varandra, bryter i bland ut i sång av Bertold Brecht och Hanns Eisler. Barn ur publiken får komma upp på scen, och föreställningen avslutas med ett interaktivt moment.

Det funkar

Det låter möjligen lite som ett barnprogram från 1970-talet – men det funkar faktiskt. "Vad vi pratar om…" är rolig och pedagogisk utan att vara fördummande, ödmjuk inför att det inte är så lätt att ge ett uttömmande och tillfredsställande svar på varför världen ser ut som den gör till en tolvåring som är laddad med följdfrågor som "men varför?"

William D. Nordhaus. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en sådan frågeställning måste kanske även vuxnas samtal om ekonomi börja. Nyligen sa William D. Nordhaus, årets Nobelpristagare i ekonomi, att det skulle innebära en "mycket allvarlig nedgång i världsekonomin" att hålla uppvärmningen av jorden nere på 1,5 grad. Men varför? Världsekonomin, till skillnad från typ Golfströmmen, styrs inte av naturlagar. Även om det är lätt att få för sig det ibland. 

 

Teater

Vad vi pratar om när vi pratar om ekonomi

Av Stefan Åkesson, fritt efter Yanis Varoufakis bok "Talking to My Daughter About the Economy – a Brief History of Capitalism"

Regi Anja Suša

Sånger av Bertold Brecht och Hanns Eisler i arrangemang av Igor Gostuski Scenografi Helga Bumsch

Kostym Maja Mirkovic

Mask Josefin Ekerås

Peruker av Maria Lindberg

Kompositör Igor Gostuski

Koreografi Damjan Kecojevic

Ljus Tomas Fredriksson

Ljud Jonas Redig

Dramaturg Stefan Åkesson

Backa teater, Göteborg

Speltid 2 t.

 

 

Hanna Johansson är kritiker på Expressen/GT kultursidor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!