Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rogivande rim på sängkanten ger bästa tänkbara avslut

Foto: / Ola Jacobsen

Lotta Olsson skriver poesi med det lilla barnets särskilda perspektiv.

Margareta Sörenson läser en utsökt bilderbok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

GODNATTSAGA | RECENSION.  I Lotta Olssons många böcker blir det vanligaste ofta som nyupptäckt, så som allt är ”nytt för ett litet knytt, som kom i jåns till världen”. Hon tycks särskilt lätt kunna dela barnens perspektiv på  omgivningen och har samarbetat med olika illustratörer kapabla att bildsätta dessa andra sätt att se. 

Utsökta rim

Själv trycker jag till mitt hjärta de utsökta rimmade böckerna för de allra minsta barnen, Liten-sviten kallad, med bilder av Charlotte Ramel. Vad småtultarna äter, ser och hör utgör bild och text, med säker känsla för den samtida vardagens poesi sett med det lilla barnets ögon. 

I samarbete med Olof Landström, en av svensk barnbilds största och mest älskade ( bland annat delaktig i ”Bu och Bä” och ”Kalles Klätterträd”) har Lotta Olsson tagit nya steg med ”Mitt bland stjärnor” (2016), en sekulärt existentiell funderingsbok. Där öppnas fönstren stort mot universum och jorden och det mänskliga livet ses med hjälp av stjärnkikare eller mikroskop. 

Barnfritt hos tant

I nya ”När vi blundar” vänder Olsson och Landström på kikaren och tittar in i mikroperspektivets potential hemma hos en liten gumma. Precis som Elsa Beskows lilla, lilla gumma är det barnfritt och vår moderna pensionärstant har en katt som partner. Tillsammans somnar de framför tv:ns blågrå ljus; i sömnen rullar fantasin in i drömmarna. 

Olof Landströms knastertorra hialöshet gifter sig med Lotta Olssons lugna andning i de fint rimmade raderna. Med gumman somnar allt: ”Sch! Nu somnar igelkotten. Sch! Nu sussar sork och stork. /Krabban slumrar lugnt på botten, av ett hav och samlar ork.”

Bästa tänkbara avslut

Katten som snurrar ihop sig så rart intill gumman inbjuder till identifikation för de små i en vackert vaggande bok, en aftonbön till dygnsvilans läkande kraft. När de glada böckerna om busiga barn är färdiglästa på sängkanten, är "När vi blundar" bästa tänkbara avslut. Lugn kommer natten med sitt mörker, lugnt sover alla inför morgondagen. 

Orden tassar fram allt lenare och mer viskande och lotsar lyssnaren från vakenhet till sömn. 

 

Bilderbok

Lotta Olsson (text), Olof Landström (bild):

När vi blundar

Lilla Piratförlaget

Ålder 3+