Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riktig julstämning i radions julkalender

Radions julkalender ”Knäckarbanketten” är en ljudfest fylld av julstämning.

Hanna Höglund tycker att Bergmark Elfgren och Maxén har överträffat sig själva.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Ett hertigdöme delat itu av två makthungriga bröder. Monster som väntar i storskogen. Och en hjältemodig hertigdotter som gör allt för att krossa maktordningen. Där har ni ramverket till radions julkalender ”Knäckarbanketten” som bygger på Emil Maxéns och Sara Bergmark Elfgrens bok från 2019.  

Skillnaden är att Bergmark Elfgren och Maxén har överträffat sin egen förlaga med råge. Inte bara har man smugit in en extralucka för julkalenderslukaren som inte kan få nog av öppnandets magi. Det här är en berättelse som är som gjord för att lyssnas till. 

Från avsnitt ett excelleras i ljudeffekter: grisarna grymtar, bankettbesökarna fjärtar och hertigarna ulkar av proppmättnad. Och där boken hade svårt att bli levande trots alla stora gester är radiokalendern fylld av äkta julstämning: önskestjärnor, klirrande is och knarrande snö under den fattige svinpojken Amunds (Mio Ollinen) lånade skor. 

Omid Khansari och Andreas Rothlin Svensson spelar två rika elaka hertigar.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

I Eva Staafs rutinerade regi har Andreas Rothlin Svensson och Omid Khansari blivit två ljuvligt onda hertigbröder med gällt trumpetande herremansröster och groteskt matfrosseri som främsta hobby. Maria Sundbom Lörelius är en rent lysande berättare som bjuder in lyssnaren från första minuten. Och längre fram i storyn får ni inte missa en spottande och fräsande Olof Wretling som monstruös biskopsfisk. 

Frida Johansson har med hjälp av cembalospel, folkgung och samtida melodier skapat den musikaliska fonden till berättelsen om den unga Ottilia (Frida Mankert), en sagotidens Greta Thunberg som helst äter morötter fast hon kan välja vad hon vill, och vet allt om de monster som lurar i skogarna. För bakom sagan döljer sig en samtidsallegori över vuxenvärldens ohemula exploatering av naturresurserna. Köttätandet! Konsumtionshetsen! Lyss bara till Mio Ollinen när han sjunger så skört och vackert för de slaktklara grisarna på slottet – och försök att inte smälta. 

Själv ser jag fram emot att höra Angelika Pricks varma stämma lysa upp julen som sjörövardrottningen Petronella. För spoiler alert: det är ju hon som tillsammans med barnen och monstren – om kalendern är boken trogen – kommer att rasera hela det ruttna hertigdömet inifrån. Radions julkalender

KNÄCKARBANKETTEN

Av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén

Regi Eva Staaf

Musik Frida Johansson

Ljuddesign/teknik Frida Englund

Med Frida Mankert, Mio Ollinen, Maria Sundbom Lörelius, Andreas Rothlin Svensson, Omid Khansari, Karin Franz Körlof, Sven Björklund, Rasmus Luthander, Olof Wretling, Angelika Prick, Aleksa Lundberg, Mattias Pettersson, Eva Melander, Bahareh Razekh Ahmadi, Laura Jonstoij Berg
Presentatör Jonas Leksell 

Barnradion, P4 och Sveriges Radio Play

Hanna Höglund är kritiker på Expressen Kultur
Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=76263&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.