Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädslan för pedofiler är överdriven och skadlig

Ur ”Snyggingar”.Foto: Netflix
Ur ”Snyggingar”.Foto: Netflix
Nina Olasdotter Hallberg.Foto: Privat.

I USA används pedofilanklagelser för att styrka en moralkonservativ agenda.

Nanna Olasdotter visar hur debatten om ”Snyggingar” är en del av en större trend.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. En högaffel-mobb med konservativa amerikaner har den senaste månaden attackerat Netflix. Streamingtjänsten visar den franska filmen ”Snyggingar” som anklagas för att förvandla barn till hypersexuella strippor, och vara en lagligt sanktionerad porrfilm för pedofiler. 

Filmen handlar om en 11-årig senegalesisk flicka som flyttar till Frankrike och lär känna ett jämnårigt tjejgäng som twerkar, söker uppmärksamhet från äldre killar och iscensätter vuxenvärldens blick på den sexualiserade kvinnokroppen. Regissören Maïmouna Doucouré menar att kritiken är missriktad då filmens syfte är att belysa den sexualisering unga tjejer dagligen stöts mot via sociala medier. 

Debatten kring ”Snyggingar” är del av en större trend där pedofilanklagelser kastas mot politiska motståndare för att pusha en moralkonservativ agenda. 

Samtidigt menar den Trump-trogna konspirationsteorin QAnon att liberala politiker och kändisar är satanistiska pedofiler som efter övergreppen dricker sina offers blod. Rörelsen förväntar sig att den orange riddaren Trump slaktar dom liberala drakarna med sina politiska reformer som klinga. 

QAnon-anhängare i Berverly Hills.Foto: CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK

Inget talar i nuläget för att vi har några QAnon-anhängare i Sverige. Istället har vi barnrättsorganisationer som BRY.  Utöver att hjälpa familjer med barn som utsatts för sexuella övergrepp lobbar BRY för högre straff. På sociala plattformar cirkulerar organisationens inlägg om hur pojken Elias utsatts för övergrepp av sin pappa. I SVT serien ”Att rädda ett barn” uppdagas att Elias pappa oskyldigt anklagats av pojkens mamma och berättelsen om Elias har utnyttjats av BRY för att opinionsbilda för högre straffsatser. 

Sverige har även tongivande influencers som gärna och ofta postar inlägg om hur man bäst bör skydda sitt barn från pedofiler. Men utöver att informera om ”Stopp! Min kropp!” smygs reaktionära krav in där med. De menar att manlig förskolepersonal inte bör få byta blöjor eller vara med under vilostunder. 

De förkunnar också i blogginlägg att barn aldrig får springa nakna, ens bland sina egna föräldrar. De drevar så fort en komiker tassar runt ett pedofilskämt, och sätter ner foten om en man verkar barnkär. Eller är socialt missanpassad, har en musarm eller vad helst som nu passar in i deras fördomsprofil. 

Den socialt missanpassade fula gubben är en tydlig och effektiv bild i vårt samhälle. Vi riktar in oss på individen i stället för att syna vår pedofila samtid, som regissören till filmen ”Snyggingar” ville skildra. Samtidigt som vi begränsar barns rörelsefrihet tillåter vi 10-åringar att bära handväskor och smink. På sociala medier möter dom ett bildspråk lånat från Pornhub samtidigt som vi förbjuder dem att prata med främlingar. 

Rädslan för pedofiler är självklart inte ogrundad. De tongivande pedofilmotståndarna hänvisar ofta till statistik från en undersökning gjord 2015 med 6000 svenska gymnasieelever. Undersökningen, med stiftelsen Allmänna Barnhuset som avsändare, menar att en av fem av de tillfrågade eleverna uppger att de har blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp under uppväxten. Men om övergreppen begåtts av ett jämnårigt barn eller vuxen avslöjar inte siffrorna, därför blir statistiken missvisande i sammanhang där förekomsten av pedofiler diskuteras. 

Förra årets siffror från Brå visar att 291 personer över 20 år misstänks för sexuella övergrepp mot barn under 15 år. En smärtsam siffra, men ändå betydligt lägre än bloggarnas pedofilstatistik. 

Att utsätta ett barn för sexuella övergrepp är ett av de vidrigaste brott en människa kan begå och samhället ska göra allt för att skydda barn från pedofiler. Varje barn som utsätts för ett övergrepp är ett barn för mycket. Men att skapa en överdriven rädsla för pedofiler är inte bara kontraproduktivt för samhället. Den överdrivna misstänksamheten riskerar att porta män från barns liv och begränsa barns frihet. 

Pedofilen har nästan blivit en mytologisk gestalt. Ett oknytt i modern tappning vi vill skydda våra barn från, men som även berättigar reaktionära politiska projekt.

 

Av Nanna Olasdotter Hallberg

Nanna Olasdotter Hallberg är frilans och programledare för podden P3-Klubben.

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=73717&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.