Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Publikkontakten böljar i Riksteaterns bollhav

Ester Claesson, Daniel Nyström och Dejmis Rustom Bustos.
Foto: Sören Vilks.
Ester Claesson, Daniel Nyström och Dejmis Rustom Bustos.
Foto: Sören Vilks.
Dejmis Rustom Bustos.
Foto: Sören Vilks.
Ester Claesson.
Foto: Sören Vilks.
Maria Edström.
Foto: OLLE SPORRONG
Dejmis Rustom Bustos
Foto: Sören Vilks/Olle Sporrong.

Roland Schimmelpfennig diskuterar existentialistiska frågor genom ett datorspel.

Maria Edström hyllar kultdramatikerns första barnpjäs på Riksteatern.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TEATER | RECENSION. Att den tyske kultdramatikern Roland Schimmelpfennig inte förrän nu har skrivit någon barnpjäs är egentligen förvånande. Hans dramatik har det där skeva och lekfulla som flörtar med en overklig fantasivärld och där själva pjäskonstruktionen oftast är en gåta, en rebus – ett slags dramatikens Rubiks kub.

Och med "Biet i huvet" slår han till med extra allt – är vi i en dröm, ett datorspel, en fantasi? Kanske alltihop hos en ensam och ledsen pojke vars föräldrar mest dricker öl, sover och glömmer köpa mat. Och där ett bi kan inkarnera tanken om flykt och hjälp och som dessutom kan "levla" i detta svårmanövrerade datorspel som är livet.

Totalljuvlig ensemble

Regissören Nora Nilsson har en totalljuvlig ensemble: de så begåvade Ester Claesson och Daniel Nyström plus den för mig nya bekantskapen Dejmis Rustom Bustos – också helt fantastisk! De spelar alla tre "pojken" plus lärare, föräldrar, jobbig klasskompis, "sjömannen" som enligt ryktet har träben och en dold källare under golvet, "bröderna" som dyker upp när man minst anar det.Allt utspelas i ett bollhav – tusen (minst!) vita plastbollar som fyller en typ mindre pool, omgärdade av vita väggar och urklippta fönster. Pjäsen gifter sig så lyckligt med Julia Przedmojskas scenografi – vem har nånsin sett ett åskväder inuti ett bollhav?

Publikkontakten också så total – ”du är ledsen” säjer rollfiguren liksom till sig själv på tre man hand och en gosse i publiken svarar högt och distinkt: ”Ja!” Sällan har jag upplevt en så böljande kontakt mellan scen och salong men utan barnteaterns ofta övertydliga spel ut mot publiken.

Gäller alla barn

”Biet i huvet” är en så intelligent och känslig liten pjäs som fångar barnets tvingande underkastelse under sakernas tillstånd – något som gäller alla barn. Här handlar det om ett extra ”utsatt” barn som slipper ses av den där indignerade blicken utifrån. Äntligen får ett barn från ”orten” gestalta det existentiella barnet.


Teater

Biet i huvet

Av Roland Schimmelpfennig

Översättning Frederik Sjögren

Regi Nora Nilsson

Scenografi/Kostym Julia Przedmojska

Ljusdesign Sofie Högbom (praktikant StDH/SKH)

Ljuddesign Safoura Safavi

Maskdesign Linda Goncalves

Dramaturg Ninna Tersman

Riksteatern, turné

Ålder 8-11 år

Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida.