Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Problemet är att ni inte ser problemen

Den tyska roboten Pepper är utarbetad för att användas vid äldreboenden.Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Artificiell intelligens funkar inte som samtalspartner.

Helena Granström svarar forskarna bakom Chatpal-projektet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SVAR DIREKT. Det gläder mig att forskarna bakom Chatpal-projektet anser att deras koncept inte ska ”ersätta befintliga tjänster inom vården, utan komplettera dem”, men inte lika mycket som det bekymrar mig att de formulerar denna fras utan någon problematisering. Att produkter som dessa – äldreomsorg och utbildning bevittnar just nu en liknande och snabbt accelererande utveckling – ofta går från att betraktas som ”bättre än ingenting” till helt enkelt ”bättre” är vid det här laget ett välkänt faktum. 

Forskarna återger en av sina tidigare utsagor – jag ber att få påminna om en annan: Chatpal, anges det i Luleå tekniska universitets egen presentation, är en tjänst ”som erbjuder unga någon att chatta eller prata med och som kan ge ett terapeutiskt stöd”. Det är just i detta, i föreställningen om att en maskin går att ”prata med” och kan ”ge terapeutiskt stöd”, som det verkliga problemet består.

Helena Granström är författare och medarbetare på Expressen Kultur. Hennes senaste bok är ”Standardmodellen”.