Gudarna skapar den första människan. På bilden från höger: Angela Wand, Olle Jernberg, Janna Granström och Karin Bengtsson. Foto: Jonas JörnebergGudarna skapar den första människan. På bilden från höger: Angela Wand, Olle Jernberg, Janna Granström och Karin Bengtsson. Foto: Jonas Jörneberg
Gudarna skapar den första människan. På bilden från höger: Angela Wand, Olle Jernberg, Janna Granström och Karin Bengtsson. Foto: Jonas Jörneberg
Daidalos visar sin son Ikaros labyrinten. Foto: Jonas Jörneberg.Daidalos visar sin son Ikaros labyrinten. Foto: Jonas Jörneberg.
Daidalos visar sin son Ikaros labyrinten. Foto: Jonas Jörneberg.
Gudarna leker på Olympen. Foto: Jonas Jörneberg.Gudarna leker på Olympen. Foto: Jonas Jörneberg.
Gudarna leker på Olympen. Foto: Jonas Jörneberg.

Orionteatern litar på att barnen klarar av grymheter

Publicerad

Orionteatern ger en estetisk och skojig föreställning om grymma gudar.

Maria Edström tror ändå att den antika världen missar sin målgrupp.

RECENSION | TEATER. På min badrumsdörr sitter en karta över Hellas – det antika Grekland. Likt ett slags Sápmi breder det ut sig över nuvarande nationsgränser som ett såväl historiskt som mytiskt landskap som jag dagligen vill påminnas om.

Det är ett liv och ett kiv i denna myllrande mytvärld fylld av gudar, hjältar, monster, blandningar mellan människa och djur. Och som från Homeros till de antika tragöderna fortsätter in i vår tids opera, teater och konst. Att barnteatern intresserar sig förvånar inte i dessa fantasy-tider – tomtar, troll och vättar känns beskedliga i jämförelse.

Zeus känner sig som alla dåliga chefer hotad av kreativiteten.

I Orionteaterns enorma scenrum har regissören Sally Palmquist Procopé och scenografen Mats Sahlström skapat en helt fantastisk värld av vatten, där små öar flyter runt. Här bor Zeus, en lättkränkt ”chefs-gud”, hans dotter Athena, förnumstig som en elevrådsordförande och Prometheus som prompt måste tillverka en människa. Angela Wands människa som rör sig ryckigt som ett litet Frankensteins monster är helt ljuvlig; poff! upptäcker hon växtfrön, poff! elden. Och Zeus känner sig som alla dåliga chefer hotad av kreativiteten.

Fantastisk fingertoppskänsla

Palmquist Procopé har en fantastisk fingertoppskänsla för att få in moderna tonfall och situationer utan att det blir sökt och resten av ensemblen Karin Bengtsson, Janna Granström och Olle Jernberg har absolut gehör. Att man kan ringa till Olympen, att gudarna har ett slags Idol-tävling - allt infogas sömlöst in i poesin och magin som ändå dominerar. Den flerhövdade Medusa paddlar sakta i ett mörker endast upplyst av hennes pannlampor - så kusligt vackert och laddat. 

Estetiskt och skojigt – men kanske väl grymt för målgruppen. Döden är helt osentimental, våldet sanktionerat, gudarnas envälde ohotat. Att bearbeta detta antika stoff och göra det meningsfullt kräver sin uttolkare och har gjort så i årtusenden. Orion har med sin tilltro till din unga publik tagit lite för lätt på den uppgiften. 

 

Teater

Monster & gudar

Av Sally Palmquist Procopé och ensemblen

Regi Sally Palmquist Procopé

Orionteatern, Stockholm

Ålder 7+

 

 Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida. Läs hennes texter här.

 

LÄS MER – Maria Edström: Det här är en version av tårtan fast för vår tid.

Maria Edström
Maria Edström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag