Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orättvist att jämföra Svenska Akademien med barn

Jan Guillou gör det.Foto: PETER KNUTSON / PIRATFÖRLAGET
Björn Ranelid gör det.Foto: /IBL / /IBL
Mattias Berg gör det.Foto: MIKAEL GRINBERG / NATUR & KULTUR
Kunglig sandlåda. Även den värd respekt.Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BI / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Björn Ranelid och Jan Guillou bör tänka över sitt språkbruk menar Ylva Mårtens.

Katastrofen inom Svenska Akademin skapar ett särskilt bildspråk.

Ylva Mårtens tycker att det är dags att sluta använda gruppen barn för att beskriva dumt beteende.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | SPRÅK. Politiker och ledarskribenter efterlyser ofta det vuxna samtalet. Samtidigt blir beskrivningar av dumheter med metaforer på temat barn och unga allt vanligare i medierna. Nu gäller det Svenska Akademien. Etablerade författare och journalister använder ett välbekant bildspråk för att beskriva katastrofen. 

David Lagercrantz i DN: "De beter sig som narcissistiska barnungar". Björn Ranelid i SVT: "Sätt dem på skolbänken!" Jan Guillou i Expressen: "Det är femåringar i en sandlåda som slåss på liv och död för struntsaker". 

Nordeachefen – en femåring

I P1 Kultur (13/4) hör jag Mattias Berg jämföra ledamöterna med självsvåldiga tonåringar. Men det är ingenting nytt. Nyligen jämförde Björn Elmbrant i Dagens Arena Nordeachefen med ett barn, "en trotsig femåring". Femåringen hamnade även i rubriken. 

Journalister och redigerare älskar den här typen av bildspråk. När jag påpekar att det är förlegat undrar mina kolleger om jag är emot metaforer. Inte alls, men de ska vara relevanta. Jag tror inte att det finns någon annan grupp i samhället som så ofta används i metaforer på det här nedsättande viset. Det vore otänkbart att göra det om till exempel gamla. 

Carl Bildt – högstadiemässig

En redaktionschef kallade sina medarbetare för en grupp dagisbarn. En reporter beskrev en grupp autografjagandejournalister som ett gäng skolbarn. Carl Bildt kallades högstadiemässig. Listan kan göras lång. När någonting är mycket komplicerat säger vi att det inte är någon barnlek. Enligt internationell lekforskning är leken långt ifrån okomplicerad. Ofta har barnet en noggrann plan för den. Det är därför det är så viktigt att vuxna förbereder barnen i tid på att leken snart måste göra en paus för middagsätning. 

Lekstuga

Om vi säger "hon blev behandlad som ett barn", betyder det då att det är okej att behandla ett barn så? "Riksdagen har varit en riktig lekstuga", sades det apropå budgetomröstningen efter valet 2014. Men det får mig att tro att den som säger så aldrig har sett barn leka i en lekstuga, duka fram teservisen och bjuda mormor på maskroste och stenbullar. "Det är sandlådenivå på den här debatten!" Även i barnens sandlådor lär det enligt forskningen förekomma förhandlingar och strategier. 

 

LÄS MER: Gunilla Brodrej: Ebba Busch Thor gör sig rolig på sitt barns bekostnad 

 

Alla dessa bilder av barn och unga är ett uttryck för vuxenvärldens förlegade barnsyn. Börja titta på ert språk så ska ni snart få se vad ni upptäcker. 

Kolleger, författare och journalister som sysslar med vårt viktiga språk, behöver hitta nya synonymer och liknelser för illa övertänkta vuxna! "Dumbommar" tycker jag är ett bra ord. 

 

AV YLVA MÅRTENS

Ylva Mårtens är journalist och radioproducent. Hon har bland annat skrivit en bok om att intervjua barn, "Vad säger barnen" (Atlas 2015).

 

 LÄS MER: Helena Granström: Fem minuter av grymhet