Jan Guillou gör det. Foto: PETER KNUTSON / PIRATFÖRLAGETJan Guillou gör det. Foto: PETER KNUTSON / PIRATFÖRLAGET
Jan Guillou gör det. Foto: PETER KNUTSON / PIRATFÖRLAGET
Björn Ranelid gör det. Foto: /IBL / /IBLBjörn Ranelid gör det. Foto: /IBL / /IBL
Björn Ranelid gör det. Foto: /IBL / /IBL
Mattias Berg gör det. Foto: MIKAEL GRINBERG / NATUR & KULTURMattias Berg gör det. Foto: MIKAEL GRINBERG / NATUR & KULTUR
Mattias Berg gör det. Foto: MIKAEL GRINBERG / NATUR & KULTUR
Kunglig sandlåda. Även den värd respekt. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BI / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]Kunglig sandlåda. Även den värd respekt. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BI / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Kunglig sandlåda. Även den värd respekt. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BI / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Björn Ranelid och Jan Guillou bör tänka över sitt språkbruk menar Ylva Mårtens.Björn Ranelid och Jan Guillou bör tänka över sitt språkbruk menar Ylva Mårtens.
Björn Ranelid och Jan Guillou bör tänka över sitt språkbruk menar Ylva Mårtens.

Orättvist att jämföra Svenska Akademien med barn

Publicerad

Katastrofen inom Svenska Akademin skapar ett särskilt bildspråk.

Ylva Mårtens tycker att det är dags att sluta använda gruppen barn för att beskriva dumt beteende.

KOMMENTAR | SPRÅK. Politiker och ledarskribenter efterlyser ofta det vuxna samtalet. Samtidigt blir beskrivningar av dumheter med metaforer på temat barn och unga allt vanligare i medierna. Nu gäller det Svenska Akademien. Etablerade författare och journalister använder ett välbekant bildspråk för att beskriva katastrofen. 

David Lagercrantz i DN: "De beter sig som narcissistiska barnungar". Björn Ranelid i SVT: "Sätt dem på skolbänken!" Jan Guillou i Expressen: "Det är femåringar i en sandlåda som slåss på liv och död för struntsaker". 

Nordeachefen – en femåring

I P1 Kultur (13/4) hör jag Mattias Berg jämföra ledamöterna med självsvåldiga tonåringar. Men det är ingenting nytt. Nyligen jämförde Björn Elmbrant i Dagens Arena Nordeachefen med ett barn, "en trotsig femåring". Femåringen hamnade även i rubriken. 

Journalister och redigerare älskar den här typen av bildspråk. När jag påpekar att det är förlegat undrar mina kolleger om jag är emot metaforer. Inte alls, men de ska vara relevanta. Jag tror inte att det finns någon annan grupp i samhället som så ofta används i metaforer på det här nedsättande viset. Det vore otänkbart att göra det om till exempel gamla. 

Carl Bildt – högstadiemässig

En redaktionschef kallade sina medarbetare för en grupp dagisbarn. En reporter beskrev en grupp autografjagandejournalister som ett gäng skolbarn. Carl Bildt kallades högstadiemässig. Listan kan göras lång. När någonting är mycket komplicerat säger vi att det inte är någon barnlek. Enligt internationell lekforskning är leken långt ifrån okomplicerad. Ofta har barnet en noggrann plan för den. Det är därför det är så viktigt att vuxna förbereder barnen i tid på att leken snart måste göra en paus för middagsätning. 

Lekstuga

Om vi säger "hon blev behandlad som ett barn", betyder det då att det är okej att behandla ett barn så? "Riksdagen har varit en riktig lekstuga", sades det apropå budgetomröstningen efter valet 2014. Men det får mig att tro att den som säger så aldrig har sett barn leka i en lekstuga, duka fram teservisen och bjuda mormor på maskroste och stenbullar. "Det är sandlådenivå på den här debatten!" Även i barnens sandlådor lär det enligt forskningen förekomma förhandlingar och strategier. 

 

LÄS MER: Gunilla Brodrej: Ebba Busch Thor gör sig rolig på sitt barns bekostnad 

 

Alla dessa bilder av barn och unga är ett uttryck för vuxenvärldens förlegade barnsyn. Börja titta på ert språk så ska ni snart få se vad ni upptäcker. 

Kolleger, författare och journalister som sysslar med vårt viktiga språk, behöver hitta nya synonymer och liknelser för illa övertänkta vuxna! "Dumbommar" tycker jag är ett bra ord. 

 

AV YLVA MÅRTENS

Ylva Mårtens är journalist och radioproducent. Hon har bland annat skrivit en bok om att intervjua barn, "Vad säger barnen" (Atlas 2015).

 

 LÄS MER: Helena Granström: Fem minuter av grymhet

 

 

Relaterade ämnen
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag