Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Om det börjar brinna är det Askungen jag räddar

Linda Skugges verk Askungen.

Att pärla är ett tillfredsställande handarbete uppfunnet av en man.

Linda Skugge berättar om sin pysselpassion.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

HOBBY | KOMMENTAR. Det enda jag kommer rädda om det börjar brinna är min A4-stora Askungenpärlplatta som jag gjorde för sexton år sedan. Jag och min treåring satt som vanligt och pysslade vid köksbordet, men just den här gången slutade det med att hon sprang fram och tillbaka i rummet så att jag ensam fick lägga hela plattan.

Askungen har sedan följt med i två flyttar och får alltid en paradplats. Om mitt hem aldrig börjar brinna har jag instruerat mina döttrar att de kan sänka ner Askungen i min grav. Eller laminera den och på något sätt fästa den på gravstenen. Jag älskar den där pärlplattan för att minnet är så oerhört kärt. Jag var så ung och den där lilla vackra vetgiriga tjejen är nu vuxen. Man kan ju få dåndimpen av mindre.

Roliga mönster

I takt med att barnaskaran utökades och växte upp blev de så mycket bättre än jag på att pyssla och den yngsta dottern gör snygga pärlfigurer i 3D och när jag nyligen var förkyld fick jag ett glasögonprytt pärlplatte-ägg. Tv-seriefigurer, rockstjärnor, gulliga djur och maträtter ligger på hög och hon använder skärmtiden till något så sunt som att hitta roliga mönster.

Kunde vara bitter

Egentligen skulle man kunna vara både kritisk och bitter. Här har tanterna hållit på med korsstygn som ju är samma princip som pärlplattor i hundratals år, men det blev naturligtvis inte coolt förrän en långhårig dator-spelspappa började pärla. Och då heter det att man gör en "remix" på gamla hederliga väggbonader och liknelser med Uppfinnarjocke görs. För att positionera sig så långt ifrån pysseltanten, som också gör prydnader eller bordstabletter, som möjligt. På samma sätt som att det plötsligt är coolt för killar att träna gymnastik men att det då byter namn till parkour.

Och då heter det att man gör en "remix" på gamla hederliga väggbonader

Det är sedan gammalt att när kvinnor tar sig in på traditionellt manliga områden minskar både lön och status. När män gör en karriär inom ett traditionellt kvinnligt område ökar statusen och det blir "coolt".

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Men så upptäcker jag att pärlplattan uppfanns av en man på 1960-talet i Vällingby, och användes som en terapiform för äldre, och jag kan inte låta bli att smälta när jag hör den långhåriga dator-spelspappan, Johan Karlgren aka @pappasparlor som lever på att pärla, hela tiden prata om sina tre barn och säga att han är så stolt över sin fru och berätta om dealen de gjorde: hon skulle spela Legend of Zelda och han skulle läsa Nina Björks "Under det rosa täcket". Hon började spela, han blev övertygad feminist.

Så lättköpt och okritisk är jag när det kommer till feministiska män som dessutom ger sig in pysselvärlden, men det är härligt att se en man gå igång på vilken sorts strykjärn som är bäst. Lika mycket som jag avskyr män förklarar saker för mig älskar jag män som gör tantsaker.

 

Linda Skugge är författare och medarbetare på Expressen kultur.

Hon är bland annat aktuell med radionovellen "Den tropikgröna soffan".

Henne ungdomsroman Ella och Youtube-paniken blev nominerad till Barnradions bokpris.