Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu vill Dan Brown uppfostra barnen

”Vilda djurens orkester”
Foto: Bonnier Carlsen
Dan Brown.
Foto: Copyright/fotograf: Dan Courter
Foto: Niklas Hellgren

”Da Vinci-koden”-författaren Dan Brown har börjat skriva barnböcker.

Martina Montelius hytter med fingret åt visdomsorden i ”Vilda djurens orkester”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Dan Brown, mannen bakom ”Da Vinci-koden”, har slagit sig på barnboksförfatteri, och jag anstränger mig till det yttersta för att läsa med öppet sinne. Brown är ju redan rik, så något ädelt syfte måste han ha haft med detta projekt. Mycket riktigt: syftet är att tradera visdom till det uppväxande släktet. 

”Vilda djurens orkester”, ganska slarvigt illustrerad av Susan Batori, är en sorts sångbok, ackompanjerad av Browns egenskrivna ”klassiska musik”, tillgänglig via en QR-kod i boken. Texterna har den välrenommerade författaren Malte Persson uppenbarligen gjort sitt bästa att översätta till funktionell svenska, stackaren. Så långt allt som vanligt. Barnböcker som den här finns så det räcker att gödsla med, och gör förmodligen ingen irreparabel skada i unga själar. 

Men det riktigt gastkramande, det som faktiskt skulle kunna inspirera till en läskig film, är de insprängda visdomsorden. Under en vers om klumpiga kattungar, som ramlar av staket och grenar, står att läsa: ”Att trilla är en del av livet, det bästa man kan göra är att resa sig igen!” Gulp. Amerikansk peptalkfilosofi for kids! 

Jag vill ingalunda låta över hövan purken, men det får finnas gränser för vad man prånglar ut till små barn.

”Om du lyssnar noga till naturen så hör du samtal överallt”, får vi lära oss, till ackompanjemang av ett poem om valsång. Nähä? Varenda ettåring som har varit på skogspromenad har redan klykat detta. 

Men min personliga favorit bland de brownska maximerna är ändå denna: ”Att göra väsen av sig är inte alltid bästa sättet att få uppmärksamhet. Att vara tyst och smidig kan funka ännu bättre.” För det första vill jag invända en smula mot detta påstående – i synnerhet om man är ett barn i förskoleåldern. För det andra kan jag inte låta bli att undra varför Brown inte följer sin egen devis, åtminstone i barnbokssammanhang. 

Jag vill ingalunda låta över hövan purken, men det får finnas gränser för vad man prånglar ut till små barn. Varken vår globala miljö eller glyttarnas inre tassemarker far väl av den här sortens sladdriga pekpinnar av nedsmält guttaperka. Aja baja, herr Brown.


BILDERBOK

DAN BROWN (text och musik) och SUSAN BATORI (illustration)

Vilda djurens orkester

Översättning Malte Persson

Ålder 3+

Bonnier Carlsen


Martina Montelius är författare och medarbetare på Expressens kultursida.