Norska Jenter om flickor handlar bara om pojkar

Från "Jenter".
Foto: NRK

"Jenter" är en lång dramaserie från NRK om tjejer på högstadiet.

Gunilla Brodrej tittar ikapp på "Skam" för de yngre.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TV. Innan Julie Andem sjösatte sin norska succéserie, långköraren "Skam", hade hon varit med och skapat en föregångare som rullar än. Den heter "Jenter" och riktar sig till barn från tio år och uppåt och handlar om tjejer som är 12-13 år. Som har tandställning och får sin första mens. Många har för länge sedan upptäckt detta och hänger på NRK varje vecka för att följa tionde säsongen. Jag har kollat igenom de fem säsongerna som ligger på SVT Play. 

Samma som Skam

Det är ungefär samma upplägg som "Skam" med korta nätavsnitt och webbmaterial som ska göra att de unga hänger på NRK.

Ur "Jenter" som finns på SVT Play.

Precis som "Skam" har den här serien lyckats casta naturliga barnskådespelare och (lika viktigt) regissera dem otroligt fint. Och precis som i "Skam" jobbar man med närgångna tagningar, långa konstpauser (trovärdiga tankepauser) och manus som verkar så tätt förankrat i målgruppen att det känns som det har skrivits från ett hörn av de här flickrummen. Att jämföra med den pågående svenska julkalendern är smärtsamt. 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Kristin Lundell gör sig dum om Skam

Vill man få lite koll på hur barn använder sociala medier är det här ett ovanligt underhållande, och bitvis riktigt spännande sätt att upplysa sig om det. Men "Jenter" är i ärlighetens namn inte lika briljant som "Skam". 

Parhysteri

Det är trist att konstatera vilken heteronormativ parhysteri som den här serien presenterar. Titeln är "Jenter" men "Gutter" vore mer adekvat. För i den här tjejvärlden är killar det allt annat överskuggande intresset (även om de ideligen säger att "det är inget fel med att vara lesbisk"). 

Ur "Jenter".
Foto: NRK

Att lyckas bli ihop med en av killarna i klassen tycks vara det enda som är värt nåt trots att tjejerna verkar både mognare och smartare än killarna och har en stark egen gemenskap. Men de pratar nästan uteslutande om gutter. Fnissar, kommenterar och intrigerar. Och varje säsong har ett lyckligt slut som innebär att flicka får pojke. Flickor i 12-årsåldern har väl andra saker som roar dem än att bara få killar att lägga märke till dem. 

Norge har uppenbarligen inte kommit längre. Men det hade väl vi? 


TV

Av Julie Andem, Stian Presthus och Ida Sagmo Tvedte

NRK Super/SVT Play

Gunilla Brodrej är ungkulturredaktör på Expressens kultursida.