Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naturen hämnas med barr och plågsam törst

Lisen Adbåge.
Foto: Jonas Loiske / Rabén och Sjögren
Ur ”Furan”, föräldrarna drar upp lille Rodi ur sjön.
Foto: Lisen Adbåge / Rabén och Sjögren
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Anna Hellgren jublar över Lisen Adbåges Augustnominerade dramatiska bilderbok ”Furan”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Att man ska vara snäll mot naturen vet varenda unge. Annars? Ja, man får hoppas att det inte går en lika illa som för de aningslösa huvudpersonerna i Lisen Adbåges ”Furan”, en underbar – och tro det eller ej, rolig – eko-skräckis för de yngsta där naturen har rollen som obeveklig hämnare. 

Foto: Lisen Adbåge / Rabén och Sjögren

Här snubblar en familj över ett ödehus i en vacker trakt och finner sin plats på jorden. De bygger ett nytt, fint hus av de ståtliga furor som tronar på tomten. 

Men när mamma hugger ner också den sista furan för att få in mer ljus i huset – och för att få virke till ett garage – beseglas deras grymma öde.

En stormig natt ligger familjen vaken av grenars ljud mot fönstren och kottarna som faller mot taket, trots att där ju inte längre finns några träd. Och på morgonen är det barr i tvättmaskinen, och Lille Rodis kinder är plötsligt skrovliga som bark. På väg till sjukhuset upptäcker storasyster att hon växt ur sina skor. 

Den som har tittat noga på, de faktiskt fenomenala, illustrationerna blir inte förvånad när idyllen sätts i svang. Furornas rinnande kåda är till exempel misstänkt lik blod, och mamma får kämpa så svetten lackar för att alls fälla dem.

En törstig familj. Ur ”Furan”.
Foto: Lisen Adbåge / Rabén och Sjögren

Lisen Adbåge, som tidigare haft en pastelligare, gladare palett i böcker som dem om den omaka duon ”Koko och Bosse”, tar i ”Furan” verkligen tillvara på illustrationens inneboende berättarpotential. Bilderna täcker ofta hela uppslag och färgskalan går i smutsigt furugult, med samma oroväckande effekt på själen som en himmel grumlad av skogsbrand eller luftföroreningar. 

Och snart står hela familjen med vatten upp till knäna i sjöns kalla novembervatten, så törstiga är de. 

Efter att föräldrarna fått slita upp lille Rodi ur sjöbotten återstår inget annat än acceptans: de gräver fyra gropar på gårdsplanen och planterar sig själva för att överleva. 

Precis som i en skräckfilm tar läskigheter inte slut bara för att boken gör det. För där kommer en ny liten familj körande och utropar förtjust att i det här fina huset vill de bo. Men de fyra konstiga furorna, dem måste de nog ta och såga ner...BILDERBOK

LISEN ADBÅGE

Furan

Rabén och Sjögren

Ålder 3–6 årAnna Hellgren är litteratur- och planeringsredaktör och kritiker på Expressens kultursida. ”Kulturcheferna förstår inte ens språket i rappen”

KULTURKRIGET. Blottar mordet på Einár kulturjournalistikens misslyckande?

Det diskuterar SVT:s Tali da Silva och Aftonbladets kulturskribent Kristofer Andersson i senaste avsnittet av ”Kulturkriget”.