När konkurrensen kommer från en familjemedlem

Lina Stoltz.
Foto: SUSANNE LINDHOLM / RABÉN & SJÖGREN
Foto: RABÉN & SJÖGREN
Therese Bohman.

Att få ett fostersyskon som slår rot i familjen kan innebära svartsjuka.

Therese Bohman läser en varm och vardagsnära skildring av stora känslor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION.  Vardagen förändras radikalt för elvaåriga Ida när hennes föräldrar bestämmer att David ska bo hos dem. Han har haft det struligt och skolkat sig igenom skolan, och eftersom hans föräldrar är döda och hans mormor blivit senil har han ingen som tar hand om honom.

En fyra år äldre fosterbror är inte direkt vad Ida har önskat sig, och det blir inte bättre när han har flyttat in. Dels är det svårt att prata med honom, och dels börjar Ida känna sig utanför i sin egen familj. Mamma, pappa och David är vakna efter att hon gått och lagt sig om kvällarna, sitter i köket och dricker te, pratar och skrattar. Hennes föräldrar är angelägna om att David ska få bestämma vad de ska äta för mat, de sticker till honom en hundralapp emellanåt och blir inte ens arga på honom när han röker. Orättvist är bara förnamnet.

Det blir liksom omöjligt att göra sig av med hemligheten

Lina Stoltz skildrar fint den tryckta stämningen och de trevande försöken till samtal mellan Ida och David, och skruvar sedan upp berättelsen ett varv till: Idas kompis Celine är nyfiken på David, och när de hittat ett paket cigaretter i hans rum bestämmer de sig för att prova att röka bakom garaget, precis som David brukar göra. I rädsla för att bli påkomna slänger de fimpen på marken, och när det nästan slutar med en brand får David skulden. 

Ida vågar inte berätta att det är hennes fel – det blir liksom omöjligt att göra sig av med hemligheten, som till slut har vuxit bortom Idas kontroll så till den grad att David kanske måste flytta ifrån dem.

Stoltz lyfter upp det allmängiltiga i situationen och skildrar allvarliga frågor i en familj – lögner, svartsjuka, brist på tilltro – utan att det känns överdrivet problemfokuserat.

Istället är ”Bara David” en rakt skriven, varm och spännande bok att läsa i stora tuggor eftersom man vill veta hur det ska gå med allting. Lennart Hellsings citat må vara uttjatat, men att all god konst är pedagogisk stämmer verkligen i detta fall.


KAPITELBOK

LINA STOLTZ

Bara David 

Norstedts, 164 s.


Therese Bohman är författare och konstredaktör på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är ”Aftonland”.”Det som jag hatade mest blev mitt liv”

”After utan work” är Expressen Kulturs spontana program från coronakarantänen.

I det här avsnittet samtalar Daniel Sjölin med författaren Ulf Karl Olov Nilsson – om skogen han ärvde, poesin han avskydde och människan som dog i hans armar. 

Förra veckan möttes Daniel Sjölin och författaren Martina Montelius. Se det avsnittet nedan.