Pierre Wilkner, Ellen Jelinek och Torkel Petersson kramar om Nina Rashid. Foto: Jenny Baumgartner.Pierre Wilkner, Ellen Jelinek och Torkel Petersson kramar om Nina Rashid. Foto: Jenny Baumgartner.
Pierre Wilkner, Ellen Jelinek och Torkel Petersson kramar om Nina Rashid.  Foto: Jenny Baumgartner.
Pierre Wilkner, Ellen Jelinek, Torkel Petersson, Nina Rashid. Foto: Jenny Baumgartner.Pierre Wilkner, Ellen Jelinek, Torkel Petersson, Nina Rashid. Foto: Jenny Baumgartner.
Pierre Wilkner, Ellen Jelinek, Torkel Petersson, Nina Rashid.  Foto: Jenny Baumgartner.
Nina Rashid. Foto: Jenny Baumgartner.Nina Rashid. Foto: Jenny Baumgartner.
Nina Rashid.  Foto: Jenny Baumgartner.
Ellen Jelinek. Foto: Jenny Baumgartner.Ellen Jelinek. Foto: Jenny Baumgartner.
Ellen Jelinek. Foto: Jenny Baumgartner.

Något stort växer fram bland mamelucker och teaterblod

Publicerad

Margareta Sörenson ser Anna Vnuks respektlösa debut "Kungligaste teatern" på Dramaten.

RECENSION | TEATER. Växelbruk mellan dans, dansteater och humorgruppen Grotesco har finslipat Anna Vnuk i dödsförakt för höga hopp mellan genrer. Gränsen mellan humor och allvar, finns den?  Hennes Dramaten-debut är parodi, fars, dramatisk högstämdhet och empati så att teaterdammet yr. Hur denna udda sammanflätning av teaterhistoria, teaterhat och teaterpassion kan bli så solid, det vete bara Dramatens gamla spöken.

Medan den tolvåriga publiken skrattar och våndas inför vuxet teaterpussande, kan den något äldre iakttagaren se hur "Kungligaste teatern" skuttar omkring i en just nu pågående teaterdiskussion till åskplåtens dångande och vindmaskinens svisch. 

Klart att teater måste få vara så konstig, så konstfull, så spektakulär, underhållande och seriös som den själv väljer att vara. 

Lejonkulans scen

Den lilla och prångiga Lejonkulans scen har förlöst många; nu har den blivit klassisk med sammetsridå, och framför den jobbar en ljustekniker för fullt. In kliver en tjej från ”orten” som tagit fel dörr i det stora teaterhuset. Teatralt nog heter hon Julia, men den enda teater hon sett är youtube-klipp från "Kristina från Dufvemåla". Men där har hon också fullt ut upplevt allvaret och angelägenheten i musikalen om kvinnan som lämnade sin hembygd. Innerst och ytterst handlar Anna Vnuks stycke om något så stort som konstens förlösande och perspektivgivande kraft.

Nyss svingade sig skådespelarna i trapets i ”Kras” av Tilde Björfors i samma Lejonkula. Nu svingar sig en liten timslång föreställning mellan teaterkonstens mest tossiga sidor och riktiga allvar. Nina Rashid sjunger hela ”Du måste finnas” ur Kristina från Dufvemåla så att den växer till ett statement om populärkulturens bärighet på unga hjärtan. Just hennes klarögda känsla för musikalens allvar balanserar perfekt det ljuvliga tramset kring Dramatenskådespelarna Ellen Jelinek och Torkel Petersson i 1700-talskostym och peruker.

Anna Vnuks brist på respekt

Deras inbördes tävlan, tjuvnyp och hyggliga kamratskap är en fiffigt hanterad kommentar till frågan om manliga genier och kvinnliga hantverkare. Pierre Wilkners ljussättare är också ett innehållsrikt porträtt på trulig, manlig flykt till teknikaliteter när känslorna yr som ångpustarna från rökmaskinen. 

Inkrökt blir det ändå inte, eftersom Anna Vnuk saknar respekt för gamla hierarkier, vilket gör "Kungligaste teatern" igenkännbar för alla – också tolvåringar, tror jag.

Ty mitt bland sladdar, teaterblod, mamelucker och absurditeter står en ung människa som är varje du, Nina Rashid. Hon växer med insedda möjligheter; det är faktiskt stort. 

 

Teater

Kungligaste teatern

Av Anna Vnuk

Dramaten, Lejonkulan

Ålder 10+

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida. Läs fler texter av henne här.

Margareta Sörenson
Margareta Sörenson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag