Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mobbarna vinner om hon ger upp

Lisa Jonsson berättar för Pernilla Karlsson.Foto: Ola Kjelbye/Forum
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / PIRATFÖRLAGET

Lisa "MIsslissibell" Jonsson berättar om sitt liv som mobbad youtuber.

Linda Skugge varnar för att hon gör tvärtom mot vad boken vill säga.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | SAKPROSA. I den nya boken "Internet är trasigt" frågar sig journalisterna Martin Gelin och Karin Pettersson vad sociala medier gör med oss och med demokratin. Marzuki Darusman, ordförande för FN:s oberoende internationella granskning i Burma, sa vid en presskonferens att sociala medier har haft en "avgörande roll" för folkmordet i Burma. Våren 2018 tvingades myndigheterna i Sri Lanka stänga ner både Facebook och Whatsapp för hela befolkningen efter att plattformarna använts för att hetsa till våldsamma attacker på muslimer.

Trots detta verkar Facebooks chefer aldrig ge upp sitt mantra att ju fler som har tillgång till internet och Facebook desto bättre är det för mänskligheten. Tummen upp, liksom.

Bara gud vet

Dessutom lägger de ner mycket tid på att göra tjänsterna beroendeframkallande – Snapchat är som heroin, säger Justin Rosenstein, skaparen av Facebooks gilla-knapp – men gör allt de kan för att inte utsätta sina barn för dem. Facebooks första styrelseordförande Sean Parker har sagt att "bara gud vet vad det gör med våra barns hjärnor".

En som verkligen vet vad internet kan göra för skada är Lisa Jonsson, mest känd som youtubern Misslisibell. Redan som tioåring började hon med sin snabbt växande sminkkanal på Youtube (som jag med mitt långa, knotiga pekfinger naturligtvis inte var sen med att kritisera: "Kära Misslisibell, du säger att du är en bokmal, du tror inte att du genom att i stället prata om till exempel din favorit Harry Potter skulle få unga tjejer att rikta blicken utåt i stället mot den egna kroppen …" och så vidare. Det känns väl så där att ha skrivit den texten nu när jag har hela bilden.) 

Hon går inte gymnasiet

Och nu snart tio år senare – efter åratal av mobbning, hot och kränkningar, både i verkligheten och på nätet som enligt boken ledde till ätstörningar, träningsbesatthet och panikångest – bor hon i ett litet hus på föräldrarnas tomt och vet inte när, om någonsin, hon kommer våga bli vän med någon igen. Hon går inte gymnasiet. Hon "jobbar med Youtube-kanalen".

Och hon har accepterat att hennes liv kommer att se ut så, bland annat för att, som hon skriver: "Av någon anledning har folk alltid haft svårt för mig".

Begåvad tjej

Nej! Fel! Om en artonårig uppenbart begåvad tjej inte klarar av att utbilda sig och skaffa sig ett vettigt liv, utan i stället isolerar sig, gör hon exakt motsatsen till det hon vill säga med sin viktiga bok.

Mobbarna vinner om hon ger upp sin framtid.

Internet är i allra högsta grad trasigt och det blir knappast bättre av föräldrars okunskap och missriktade välvilja. Jag tänker på allt från vrickade försök att ragga följare till sina barns kanaler till att facebookbjuda in främlingar till barnets kalas för att det är mobbat och ingen vill komma. Bättre vore att bekämpa mobbningen. Istället för att bidra till paniken.

 

Sjävbiografi

Lisa Misslissibell Jonsson berättat för Pernilla Karlsson 

Ni vann aldrig – så tog jag mig levande genom högstadiet

Forum, 160 s.

Linda Skugge är kritiker och författare. Hennes senaste böcker är "45 – Morbus Addison", "Ella och Youtube-paniken" och "Flygfärdig – om när barnen lämnar boet".