Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad gör Tiktok med våra barns ansikten?

Appen Tiktok samlar in stora mängder information om användarna.
Foto: SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO
Tiktok ägs av kinesiska företaget Bytedance.
Foto: SHUTTERSTOCK

Daniel Sjölin frågar hur Sverige ska förhålla sig till Tiktok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. ”Vi är alldeles för beroende redan, vi kan inte sluta”, säger äldsta barnet med ansiktet ner i mobilen, förtjust över sin nya upptäckt av ironins möjligheter att samtidigt bekräfta och dementera något.

Jag har just berättat att SVT och SR nu förbjuder sina anställda att ha appen i sina mobiler. Fumligt har jag också ställt fram hypotesen att Kina i framtiden utpressar henne om hon en dag får ett jobb inom (kinaägd) svensk industri, med hjälp av informationen som appen samlat in från hennes barndom. 

Eller motarbetar och övervakar och censurerar henne eller hennes vänner om hon exempelvis blir demokratiförkämpe eller journalist, eller bara vill turista. 

Funkar inget vidare. Lättare att skrämmas med gubbar i Audis.

Fundament i deras sociala liv på nätet.

Coronasommarens isolering innebar mer skärmtid. Barnen är nu helt uppslukande av appen Tiktoks gulliga djur, knasigheter och hobbykoreografi. Det är som om deras ansikten hypnotiserats. I början smittade appen till rörelseglädje – barnen dansade och viftade koordinerat vid matbordet och lade upp egna filmer. 

Nu i sommar har appen helt tagit över rollen som fundament i deras sociala liv på nätet. Vill jag dem något från distans är det menlöst att ringa, och sms vet de knappt vad det är. Tiktok däremot, har förstås en meddelandefunktion.

Värre än när industrin stjäl makten över våra barns själar.

Jaja, tänkte jag luttrat. Det är ju inte bara Tiktok som lagrar grovt mycket data om mina barn varje gång de använder en app. ”Dig äger alla” vore en lämplig titel på en roman om vår tids barn.

Men det finns något värre än när industrin stjäl makten över våra barns själar. Och det är när förtryckande kommunistdiktaturer stjäl makten över våra barns kroppar.  

I Kina är ansiktsigenkänningstekniken brutalt långt gången och ersätter redan passet. Och av de sociala mediejättarna är det bara Tiktok som ägs av en expansiv enpartistat med 170 miljoner övervakningskameror, och som använder just den här sortens information för att härska och hota och styra över folket. 

Vad gör Sverige?

Du kommer inte att kunna gömma dig ens fysiskt. Ditt ansikte blir för evigt sönderanalyserat och lagrat i Peking, omedelbart tillgängligt om kommunistpartiet nu vill. Det gäller uigurer som förföljs, såväl som ditt barn. 

Jag har trott att det är mina ungar som är uppslukade och besatta. Det är lika mycket diktaturen Kina, som är besatt av mina barn. 

Indien har förbjudit appen. USA försöker slita den ur Kinas grepp. 

Vad gör Sverige? 


Daniel Sjölin är redaktör på Expressens kultursida.