Mapei i "Råkkungen". Foto: MARKUS GÅRDERMapei i "Råkkungen". Foto: MARKUS GÅRDER
Mapei i "Råkkungen". Foto: MARKUS GÅRDER
Mapei i "Råttkungen". Foto: MARKUS GÅRDERMapei i "Råttkungen". Foto: MARKUS GÅRDER
Mapei i "Råttkungen". Foto: MARKUS GÅRDER

Martina Montelius: Mapei är brutalt uppriktig

Publicerad

Sångerskan och hiphopartisten Mapei spelar teater för unga vuxna i Vällingby. 

“Råttkung” kallas det när ett stort antal råttor har fastnat i svansarna på varandra, sammanklistrade av blod, avföring, smuts. Ofta uppstår fenomenet under kalla vintrar, när vätskor lättare stelnar. Råttkungen är också namnet på Jacqueline Mapei Cummings monolog, skriven av henne själv och regisserad av Mia Winge, på Stockholms Stadsteaters scen i Vällingby.

Pjäsen riktar sig till människor från 15 år, och det tar mig tre minuter att inse att detta är skör brutalteater i nivå med Rikard Günters excesser på 80-talet. Men jag spårar ännu äldre rötter, ty delar av texten mässas fram på rimmad vers. Vi är tillbaka i Shakespeares teaterfundament, där text och skådespelarkropp skapar berättelsen tillsammans med enkla yttre hjälpmedel. I det här fallet bland annat ett par gigantiska, projicerade ögon som betraktar berättaren från den vita fondväggen. 

Vi hör även versioner av Mapeis egen röst ur spridda högtalare: “Vem är du?” Mapei, som är sångerska, använder också sin stora röst som berättelseförstärkare. 

Föreställningen är uppriktig mot sin unga publik; den väjer inte för sammanbrott, elchocker, absolut ensamhet, det satans uppdraget att vara någon sorts kvinna. Och i crescendot får vi se oss själva. Vi är alla en råttkung. Men några av oss låter maskerna falla och säger som det är.

Råttkungen

Av Jacqueline Mapei Cummings

Regi Mia Winge

Koreografi Maele Sabuni

Musik Dijle Neva Yigitbas (NevaDeelay)

Stockholms stadsteater, Vällingby

Ålder 15 +

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag