Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malte Persson tror på sin unga publik

Ur ”Räventyr”.
Illustration: Kristin Lidström/Mirando
Kristin Lidström.
Foto: Jimmy Eriksson.
Ur ”Räventyr”.
Illustration: Kristin Lidström/Mirando
Foto: OLLE SPORRONG
Malte Persson.
Foto: Sofia Runarsdotter / Albert Bonniers

Malte Perssons nya bilderbok följer räven på en händelserik upptäcktsfärd.

Yukiko Duke njuter av verbal ekvilibristik och måleriska miljöer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Äventyret börjar redan på omslaget. I ett runt utskuret hål i pärmen, som för tankarna till hålet i Tove Janssons ”Vad hände sen”, skymtar en röd svans i rörelse. När man öppnar boken, befinner man sig i en skog i mjukt skymningsljus. En räv sträcker njutningsfullt på sig, redo att ge sig i väg och upptäcka världen. 

Foto: Mirando

”Slugt och snabbt och snyggt och smart/gör sig räven klar för start, /från smyg till spring i racerfart. / Räväventyret börjar snart!” rimmar Malte Persson. Det är ett rent nöje att ta del av hans underfundiga verbala ekvilibristik. I likhet med Lennart Hellsing, den store föregångaren på den rimmade barnbokens område, har han full tilltro till sin unga publiks förmåga att ta till sig text. Den lekfulla texten spelar dessutom på flera nivåer: en vuxen publik kan dra på smilbandet åt humoristiska anspelningar på Frödings ”Säv, säv susa” och psalm 248, ”Tryggare kan ingen vara”. 

I ”Räväventyr” finns ingen ängslig anpassning till någon förmodad kunskapsnivå, bara en stor kärlek till ordens inneboende kraft och musikalitet. Det är oändligt befriande; den rimmade textens styrka är ju att barn sällan hakar upp sig på okända ord i den. Antingen förstår de dem av sammanhanget eller också ter sig de främmande orden exotiska och fantasieggande. 

Hon låter ett vackert skymningsljus sänka sig över skogen.

Genom att alternera mellan rimmade slutord på varje rad, varannan rad och varje rad i ett längre stycke, skapar Malte Persson tempoväxlingar och får texten att svänga på ett underbart sätt. Den musikaliska texten spelar mot Kristin Lidströms raffinerade, dynamiska bilder som tillför ytterligare dimensioner till texten. Hon låter ett vackert skymningsljus sänka sig över skogen, en detaljrikt återgiven skog som vibrerar av liv och rörelse. 

Myror stretar, fiskar hoppar, harar skuttar, fåglar flyger och bygger bon. Läsaren får följa räven på en dramatisk upptäcksfärd: han smyger på harar, tar språng över stockar, speglar sig, faller i vattnet och träffar en långväga släkting. 

Få illustratörer har lika skickligt som Kristin Lidström tillgodogjort sig den digitala tekniken. Hon skapar suggestiva, måleriska miljöer med sina digitala penslar och kritor, lägger lager på lager och är fenomenal på att skapa djup i sina bilder. Hennes ständiga förändring av perspektiv genom in– och utzoomningar skapar också dynamik och rörelse.

”Räväventyr” är en oerhört fin bilderbok, där text och bild i lika hög grad är innovativa. Boken ges ut av bilderbokförlaget Mirando, vars förläggare Jenny Franke under förlagets nioåriga historia har skapat förutsättningar för många intressanta samarbeten mellan författare och illustratörer. 

Med fullträffen ”Räväventyr” sätter hon nu tillfälligt punkt för det lilla kvalitetförlagets verksamhet. Vi som har följt Mirandos utgivning genom åren önskar oss en snar återkomst.


BILDERBOK

MALTE PERSSON (TEXT) OCH KRISTIN LIDSTRÖM (BILD)

Räventyr
Mirando

Ålder 3+


Malte Persson är skribent på Expressens kultursida. Därför recenseras hans bok av Yukiko Duke som är kulturjournalist på Svenska Dagbladet, författare och översättare.