Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maja Säfström är urbra om urtidsdjur

Maja Säfström.
"Fantastiska fakta om djur från förr".
Foto: FRANCOIS MORI
Ullhåriga mammutar.
Foto: Illustration Maja Säfström.
Ambulocetus.
Foto: Illustration Maja Säfström.

Amanda Svensson läser Maja Säfströms nya bladvändare "Fantastiska fakta om djur från förr", en bok som slår upp en bro mellan fantasi och fakta.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Dinosaurieåldern var en tidsperiod på jorden, men är också en tidsperiod i nästan alla barns liv (den infaller generellt någonstans mellan fyra och åtta års ålder). De flesta känner ett barn som inte kan ta på sig skorna på rätt fot, men som med lätthet rabblar helt omöjliga namn på sedan länge utdöda skräcködlor som ett rinnande vatten.


LÄS MER: Amanda Svensson skriver novellen "Ändå ska jag bära" 


Och det är klart att det är spännande med dinosaurier – men ärligt talat, är det inte lite orättvist att de kapat åt sig en så stor andel av våra barns intresse för förhistoriska djur? Det tycker i alla fall Maja Säfström, som i sin bok ”Fantastiska fakta om djur från förr” skippat dinosaurierna till förmån för 50 andra ytterligt fascinerade djur som inte längre finns. 

Bjuder på bildning för liten och stor

Det är en resa som sträcker sig från den primitiva organismen Dickinsonia costata för 560 miljoner år sedan till sköldpaddan Cylindraspis vosmaeri som dog ut först på 1800-talet. Arkitekten och illustratören Maja Säfström gjorde stor succé med sin första bok, ”Fantastiska fakta om djur” (2016). Den nya boken följer samma vinnande koncept – rena, svartvita (och ofta mycket gulliga) tuschillustrationer av djurarter, ackompanjerade av korta men förbluffande fakta.


LÄS MER: Margareta Sörenson ser "Dinosauria" på Turteatern 


Skillnaden är att det här handlar om djur man i de flesta fall aldrig hört talas om, ens som vuxen. Vissa kändisar finns förstås med – dronten, den sabeltandade tigern och den ullhåriga mammuten – men för en genomsnittlig vuxen bjuder boken på lika mycket bildning som för barnen. 

Evolutionen och människors plats

Den fungerar också som en utmärkt utgångspunkt för diskussioner med de lite äldre barnen om såväl evolutionen som människans plats på jorden och vårt, ofta förödande, inflytande på andra arter. Varför dör vissa djur ut och andra inte? Många arter har förstås försvunnit helt utan mänskligt inflytande, men det är ett faktum att vi i dagsläget befinner oss i en utrotningsvåg av massiva proportioner för vilken människan bär ansvaret. Genom att rikta ljuset mot utdöda arters fascinerande och vackra egenheter påminner Maja Säfström indirekt om den rikedom vi fortfarande har kvar. 


LÄS MER: Nils Forsberg förtrollas på Marionetteatern 


Faktaböcker för barn fyller en minst lika viktig funktion som skönlitterära berättelser, de tar vara på barns enorma kunskapstörst och förmåga att utveckla expertkunskaper kring saker som intresserar dem. De absolut bästa böckerna för dinosaurieåldern är de som förenar kunskap med berättande, som slår en bro mellan fakta och fantasi. ”Fantastiska fakta om djur från förr” stimulerar barns förmåga att tänka fritt och stort.


BILDERBOK

MAJA SÄFSTRÖM

Fantastiska fakta om djur från förr

Natur & Kultur

Ålder 4+


 Amanda Svensson är författare och kritiker på Expressens kultursida.