Maja Säfström.Maja Säfström.
Maja Säfström.
"Fantastiska fakta om djur från förr"."Fantastiska fakta om djur från förr".
"Fantastiska fakta om djur från förr".
Foto: FRANCOIS MORIFoto: FRANCOIS MORI
 Foto: FRANCOIS MORI
Ullhåriga mammutar. Foto: Illustration Maja Säfström.Ullhåriga mammutar. Foto: Illustration Maja Säfström.
Ullhåriga mammutar. Foto: Illustration Maja Säfström.
Ambulocetus. Foto: Illustration Maja Säfström.Ambulocetus. Foto: Illustration Maja Säfström.
Ambulocetus. Foto: Illustration Maja Säfström.

Maja Säfström är urbra om urtidsdjur

Publicerad

Amanda Svensson läser Maja Säfströms nya bladvändare "Fantastiska fakta om djur från förr", en bok som slår upp en bro mellan fantasi och fakta.

Dinosaurieåldern var en tidsperiod på jorden, men är också en tidsperiod i nästan alla barns liv (den infaller generellt någonstans mellan fyra och åtta års ålder). De flesta känner ett barn som inte kan ta på sig skorna på rätt fot, men som med lätthet rabblar helt omöjliga namn på sedan länge utdöda skräcködlor som ett rinnande vatten.

 

LÄS MER: Amanda Svensson skriver novellen "Ändå ska jag bära" 

 

Och det är klart att det är spännande med dinosaurier – men ärligt talat, är det inte lite orättvist att de kapat åt sig en så stor andel av våra barns intresse för förhistoriska djur? Det tycker i alla fall Maja Säfström, som i sin bok ”Fantastiska fakta om djur från förr” skippat dinosaurierna till förmån för 50 andra ytterligt fascinerade djur som inte längre finns. 

Bjuder på bildning för liten och stor

Det är en resa som sträcker sig från den primitiva organismen Dickinsonia costata för 560 miljoner år sedan till sköldpaddan Cylindraspis vosmaeri som dog ut först på 1800-talet. Arkitekten och illustratören Maja Säfström gjorde stor succé med sin första bok, ”Fantastiska fakta om djur” (2016). Den nya boken följer samma vinnande koncept – rena, svartvita (och ofta mycket gulliga) tuschillustrationer av djurarter, ackompanjerade av korta men förbluffande fakta.

 

LÄS MER: Margareta Sörenson ser "Dinosauria" på Turteatern 

 

Skillnaden är att det här handlar om djur man i de flesta fall aldrig hört talas om, ens som vuxen. Vissa kändisar finns förstås med – dronten, den sabeltandade tigern och den ullhåriga mammuten – men för en genomsnittlig vuxen bjuder boken på lika mycket bildning som för barnen. 

Evolutionen och människors plats

Den fungerar också som en utmärkt utgångspunkt för diskussioner med de lite äldre barnen om såväl evolutionen som människans plats på jorden och vårt, ofta förödande, inflytande på andra arter. Varför dör vissa djur ut och andra inte? Många arter har förstås försvunnit helt utan mänskligt inflytande, men det är ett faktum att vi i dagsläget befinner oss i en utrotningsvåg av massiva proportioner för vilken människan bär ansvaret. Genom att rikta ljuset mot utdöda arters fascinerande och vackra egenheter påminner Maja Säfström indirekt om den rikedom vi fortfarande har kvar. 

 

LÄS MER: Nils Forsberg förtrollas på Marionetteatern 

 

Faktaböcker för barn fyller en minst lika viktig funktion som skönlitterära berättelser, de tar vara på barns enorma kunskapstörst och förmåga att utveckla expertkunskaper kring saker som intresserar dem. De absolut bästa böckerna för dinosaurieåldern är de som förenar kunskap med berättande, som slår en bro mellan fakta och fantasi. ”Fantastiska fakta om djur från förr” stimulerar barns förmåga att tänka fritt och stort.

 

BILDERBOK

MAJA SÄFSTRÖM

Fantastiska fakta om djur från förr

Natur & Kultur

Ålder 4+

 

 Amanda Svensson är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Amanda Svensson
Amanda Svensson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag