Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ljuvlig ljudpodd för blöjbarn

Alexander lyssnar på "Bebispodden".Foto: Micke Grönberg.
Micaela Gustafsson står bakom "Bebispodden" i Sveriges Radio.Foto: Micke Grönberg.
Illustration: Charlotte Ramel.Foto: SR

Sveriges Radios "Bebispodden" är ett välkommet tillskott.

Margareta Sörenson lyssnar på lekfulla ljudupplevelser i lagom format.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST | RECENSION. Barnradions nya "Bebispodden" gör inte skillnad på musik och ljud. Varje avsnitt är en liten performance. Örongodis, på glid mellan röster och instrument, mellan prat, sång och ljudande. ”Oj nej aj usch” till exempel, där olika förmaningsord som minsta tultare kan alltför väl, byggs ut till en rikt varierad ljudvärld. Här ajabajar man inte åt barnen, utan åt en hund som skäller för mycket, och ojandet över detta är trevligt gemensamt. 

De finkänsliga ”Mamamm” och ”Papapp” är riktigt sinnrika. Mamma-avsnittets plötsligt uppdykande jag-person sätter knappast myror i huvudet på de små; jag tycker om min mamma, jaha, vem gör inte det när man är under två? Men den smarta poängen är att här brummar manliga röster en festlig kör, mammamma, medan pappa-avsnittet får mig att ana en lite kul lirare till pappa, en mysig typ som besjungs lite ironiskt med umpapa. Alltså: moderna och jämlika föräldrar som inte har några piedestaler att klänga på. 

 

LÄS MER – Margareta Sörenson: Teater för bebisar funkar visst

 

Varför det tuffar ett musealt ånglok i ”Brum tutut” är dock inte lätt att begripa – kanske det fortfarande är ett lek-ljud för ”tåg”. Ingen cykel pinglar heller, men turligt nog kommer en elbil som inte låter alls. 

Aliec Tegnér svänger med

Om Alice Tegnér nu vänder sig i sin grav, så är det nog för att hon får lust att svänga med i rytmerna. Ännu mer melodislingor som inbjuder till att sjunga själv vore ännu bättre, men jag vågar, nästan, gissa att jingelns bojng-bojngande blir något att sjunga på väg till förskolan.

Charlotte Ramels bilder till avsnitten fångar upp tonen på pricken: glad utan att vara hurtig, lyssnande utan att vara mjäkig. Mjuka, mänskliga röster för hela slanten och delad musikglädje i all enkelhet. 

Minstingarnas knubbiga små fingrar fipplar redan med apparna. Klart att en bebispodd har sin publik. Tio avsnitt om ungefär fem minuter; eja vore fler vuxna poddar lika koncisa och anpassade till lyssnare som har mycket att stå i.  

 

PODCAST

Mikaela Gustafsson

Bebispodd, SR Play, 10 avsnitt

Ålder 0-2 år 

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.

 

LÄS MER – Margareta Sörenson: Här är vårens pekböcker