Alexander lyssnar på "Bebispodden". Foto: Micke Grönberg.Alexander lyssnar på "Bebispodden". Foto: Micke Grönberg.
Alexander lyssnar på "Bebispodden". Foto: Micke Grönberg.
Micaela Gustafsson står bakom "Bebispodden" i Sveriges Radio. Foto: Micke Grönberg.Micaela Gustafsson står bakom "Bebispodden" i Sveriges Radio. Foto: Micke Grönberg.
Micaela Gustafsson står bakom "Bebispodden" i Sveriges Radio. Foto: Micke Grönberg.
Illustration: Charlotte Ramel. Foto: SRIllustration: Charlotte Ramel. Foto: SR
Illustration: Charlotte Ramel. Foto: SR

Ljuvlig ljudpodd för blöjbarn

Publicerad

Sveriges Radios "Bebispodden" är ett välkommet tillskott.

Margareta Sörenson lyssnar på lekfulla ljudupplevelser i lagom format.

PODCAST | RECENSION. Barnradions nya "Bebispodden" gör inte skillnad på musik och ljud. Varje avsnitt är en liten performance. Örongodis, på glid mellan röster och instrument, mellan prat, sång och ljudande. ”Oj nej aj usch” till exempel, där olika förmaningsord som minsta tultare kan alltför väl, byggs ut till en rikt varierad ljudvärld. Här ajabajar man inte åt barnen, utan åt en hund som skäller för mycket, och ojandet över detta är trevligt gemensamt. 

De finkänsliga ”Mamamm” och ”Papapp” är riktigt sinnrika. Mamma-avsnittets plötsligt uppdykande jag-person sätter knappast myror i huvudet på de små; jag tycker om min mamma, jaha, vem gör inte det när man är under två? Men den smarta poängen är att här brummar manliga röster en festlig kör, mammamma, medan pappa-avsnittet får mig att ana en lite kul lirare till pappa, en mysig typ som besjungs lite ironiskt med umpapa. Alltså: moderna och jämlika föräldrar som inte har några piedestaler att klänga på. 

 

LÄS MER – Margareta Sörenson: Teater för bebisar funkar visst

 

Varför det tuffar ett musealt ånglok i ”Brum tutut” är dock inte lätt att begripa – kanske det fortfarande är ett lek-ljud för ”tåg”. Ingen cykel pinglar heller, men turligt nog kommer en elbil som inte låter alls. 

Aliec Tegnér svänger med

Om Alice Tegnér nu vänder sig i sin grav, så är det nog för att hon får lust att svänga med i rytmerna. Ännu mer melodislingor som inbjuder till att sjunga själv vore ännu bättre, men jag vågar, nästan, gissa att jingelns bojng-bojngande blir något att sjunga på väg till förskolan.

Charlotte Ramels bilder till avsnitten fångar upp tonen på pricken: glad utan att vara hurtig, lyssnande utan att vara mjäkig. Mjuka, mänskliga röster för hela slanten och delad musikglädje i all enkelhet. 

Minstingarnas knubbiga små fingrar fipplar redan med apparna. Klart att en bebispodd har sin publik. Tio avsnitt om ungefär fem minuter; eja vore fler vuxna poddar lika koncisa och anpassade till lyssnare som har mycket att stå i.  

 

PODCAST

Mikaela Gustafsson

Bebispodd, SR Play, 10 avsnitt

Ålder 0-2 år 

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.

 

LÄS MER – Margareta Sörenson: Här är vårens pekböcker

Margareta Sörenson
Margareta Sörenson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag