Låtar som lägger armarna om en

Foto: Märta Thisner.
Dan Hallemar.
Foto: OLLE SPORRONG

De bästa barnvisorna reser mellan barns och vuxnas världar.

Dan Hallemar lyssnar på Britta Perssons ”Folk” och tänker på Sonja Åkesson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Britta Persson sjöng den bästa tolkningen av Sonja Åkessons dikter på skivan ”Sonja Åkesson tolkad av…” 2010. Den svängiga ”Man får göra det bästa av allt” med raderna ”Kan man inte sova hasar man ur sängen, kastar upp sitt hjärta, hoppas man, lite annat slafs följer med”. 

https://open.spotify.com/track/2xMd0rDDUfUVEj2ZXXhh0C?si=_0zo0le4Q9uyfCYSwtfvXg

Så när man hör de första raderna på Folk – barnskivan som Britta Persson gjort utifrån Emma och Lisen Adbåges texter – tänker man på tonen hos Sonja Åkesson. Den som Amelie Björck i sin biografi kallade ”ett enda bångstyrigt trots allt”. 

Sångerna på skivan är ett urval av de texter som finns i bilderboken ”Folk”. En Lennart Hellsing-doftande spirituell och lekfull färgrik skapelse medan skivan är mer vardagsnära och melankolisk. 

Bilderboken ”Folk”.
Foto: Natur & Kultur
Petter Winnberg och Britta Persson.
Foto: Märta Thisner / Natur & Kultur

Britta Perssons urval av bokens texter speglar ett sökande efter den vuxna tonen trots att det är texter och sånger för barn, med låtar som ”Trösthandla” (”knallröd ros/sötad jos/och ett paket med pulvermos”) eller ”Minnen” (minns du vid när vi var i Linnefors/Maggan bjöd upp mej till valsen/minns du vid kyrkan med alla kors/tårarna rann nedför halsen”).

Musiken adderar med sin postpunkiga enkelhet en vuxen förundran till texterna. Sångerna hamnar på så sätt både på en nyfiken mjuk matta på fritids och i den vuxna resan genom kollektivtrafiken.

Skivan ”Folk”.

Så mycket av den bästa barnmusiken som gjorts de senaste tio åren har haft just den där förmågan att resa mellan världarna, den vuxna och barnens. Bröderna Lindgren första skiva fick titeln ”Vuxen barnmusik” 2007 och har följts av mer musik för barn som självklart hittar sina referenser hos svensk 90-talspop, jazz eller neoprogg, som Emma Nordenstam eller Orkester pop. 

Här finns också en sång som kommer att bli självklar på landets mjuka förskolemattor de närmaste åren. Den trösterika ringsången ”Det finaste”. Och banne mig om den inte kan funka på busshållplatsen mot jobbet också. En låt som lägger armarna om lyssnaren och försäkrar en om att det kommer att ordna sig. Trots allt.


Musik

Folk. Dikt och toner om personer 

Musik Britta Persson 

Text Emma och Lisen Adbåge

Producent Petter Winnberg

Forevers

Ålder 6+

spotify:album:2v1Nk5W06VRTIP3fyyQIIj

Dan Hallemar är kritiker på Expressen Kultur. Han gör också podcasten ”Staden”.

Boken som kan väcka de ungas lust för poesi