"Den långa färdern" är en stillsam "Odyssén" – fast för barn. Foto: Emilia Dziubak"Den långa färdern" är en stillsam "Odyssén" – fast för barn. Foto: Emilia Dziubak
"Den långa färdern" är en stillsam "Odyssén" – fast för barn. Foto: Emilia Dziubak

Lång dags färd mot katt – en bilderbok värd namnet!

Publicerad

Isa Andersson läser Martin Widmarks och Emilia Dziubaks nya bilderbok.

RECENSION | BILDERBOK. Ungefär en gång per år tar barndeckarkungen Martin Widmark paus från sin närmast monomana monumentalproduktion av ”Lasse Majas detektivbyrå” och ”Nelly Rapp” för att skriva en klassisk sagobilderbok tillsammans med den polska illustratören Emilia Dziubak.

Sedan 2016 har det blivit tre vackra, stilsäkra böcker, där bilderna bär berättelsen i hamn i en tryggt vaggande båt. Historien skapar lätta, behagliga krusningar på ytan, medan bilderbåten tålmodigt kryssar fram mellan dess småkobbar och skär och bäddar in texten i ett drömskt sagodis. 

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Här är höstens finaste bilderböcker! 

 

”Den långa vandringen” är en stillsam ”Odysséen”-light för barn, och består av en rad välkända sagokomponenter. En flicka och en pojke växer upp på var sin sida av havet. De har en sak gemensamt: ett älskat djur vid sin sida. Tills en dag, då pojkens hund dör, och pojken faller ner i djup sorg och Törnrosa-sömn. Som en prins eller mångförslagen Odysseus kommer flickan till undsättning, under ledning av sin katt Missan.

Skickligt och finstämt

Men först måste de förstås företa en lång vandring och stöta på en del patrull. Profitkåta teaterdirektörer, nitiska broväktare och arga bagarmästare utgör några av hindren som måste övervinnas i denna klassiska saga som utspelar sig någon gång ”förr i tiden”, där enstaka ”automobiler” puttrar omkring på gatorna. 

När flickan och katten slutligen når fram till gossen, vaknar han äntligen ur sin sömn, inte av en kyss, men av att katten förser honom med en hög nyfödda kattungar. Så följer sagans cykel själva livets cykel. Det är skickligt, enkelt och finstämt.

Mest frapperande är ändå de softade, murriga bilderna, smårepiga och liksom insvepta i dimma, där varje grässtrås krökning, sten och stubbe ges individualitet och liv. Dunkla dungar, prunkande ängar och gnistrande soluppgångar skapar den stämning och magi som ramberättelsen saknar. En bilderbok värt namnet.

 

BILDERBOK

MARTIN WIDMARK

Den långa vandringen

Illustration Emilia Dziubak

BonnierCarlsen, 3-6

 

Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag