Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lång dags färd mot katt – en bilderbok värd namnet!

"Den långa färdern" är en stillsam "Odyssén" – fast för barn. Foto: Emilia Dziubak

Isa Andersson läser Martin Widmarks och Emilia Dziubaks nya bilderbok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | BILDERBOK. Ungefär en gång per år tar barndeckarkungen Martin Widmark paus från sin närmast monomana monumentalproduktion av ”Lasse Majas detektivbyrå” och ”Nelly Rapp” för att skriva en klassisk sagobilderbok tillsammans med den polska illustratören Emilia Dziubak.

Sedan 2016 har det blivit tre vackra, stilsäkra böcker, där bilderna bär berättelsen i hamn i en tryggt vaggande båt. Historien skapar lätta, behagliga krusningar på ytan, medan bilderbåten tålmodigt kryssar fram mellan dess småkobbar och skär och bäddar in texten i ett drömskt sagodis. 

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Här är höstens finaste bilderböcker! 

 

”Den långa vandringen” är en stillsam ”Odysséen”-light för barn, och består av en rad välkända sagokomponenter. En flicka och en pojke växer upp på var sin sida av havet. De har en sak gemensamt: ett älskat djur vid sin sida. Tills en dag, då pojkens hund dör, och pojken faller ner i djup sorg och Törnrosa-sömn. Som en prins eller mångförslagen Odysseus kommer flickan till undsättning, under ledning av sin katt Missan.

Skickligt och finstämt

Men först måste de förstås företa en lång vandring och stöta på en del patrull. Profitkåta teaterdirektörer, nitiska broväktare och arga bagarmästare utgör några av hindren som måste övervinnas i denna klassiska saga som utspelar sig någon gång ”förr i tiden”, där enstaka ”automobiler” puttrar omkring på gatorna. 

När flickan och katten slutligen når fram till gossen, vaknar han äntligen ur sin sömn, inte av en kyss, men av att katten förser honom med en hög nyfödda kattungar. Så följer sagans cykel själva livets cykel. Det är skickligt, enkelt och finstämt.

Mest frapperande är ändå de softade, murriga bilderna, smårepiga och liksom insvepta i dimma, där varje grässtrås krökning, sten och stubbe ges individualitet och liv. Dunkla dungar, prunkande ängar och gnistrande soluppgångar skapar den stämning och magi som ramberättelsen saknar. En bilderbok värt namnet.

 

BILDERBOK

MARTIN WIDMARK

Den långa vandringen

Illustration Emilia Dziubak

BonnierCarlsen, 3-6

 

Isa Andersson är kritiker på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!