Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärnfamiljen är mer ensam än någonsin

Celia Svedhem.
Foto: Privat.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Dagens föräldrar förväntas jobba heltid och samtidigt sätta barnen främst.

Psykologen Celia Svedhem svarar Nanna Olasdotter Hallberg i mammadebatten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MAMMADEBATT. Nanna Olasdotter Hallberg har tagit del av höstens populärkultur och förstår inte hur det vara sånt ”jävla gnäll över hur jobbigt det är att vara förälder”. Men på många sätt är det svårare att vara förälder i dag än det någonsin varit. Hon skriver att föräldrarna i tv-serien ”Amningsrummet” och höstens självbiografiska böcker ”säkert är underbara mammor”, och ja, det är precis där skon klämmer. Trots att mammorna ger allt, upplever de ändå inte att det räcker. 

Som förälder förväntas man sätta barnen främst. Men i Sverige förväntas också alla föräldrar jobba heltid, medan det på andra ställen i världen är en förälder (eller en nanny) hemma under barnens uppväxt. 

Nu med pandemin är däremot kärnfamiljen mer ensam än någonsin.

Tidigare bodde man fler generationer ihop och syskonskaran var mer utspridd i ålder, så man var många i ett hushåll som kunde hjälpas åt med de små. Nu med pandemin är däremot kärnfamiljen mer ensam än någonsin. Fram tills i år har kanske ändå mor- och farföräldrar kunnat hjälpa till men nu tillhör många av dem riskgrupper och måste hållas på avstånd. 

De här ökade kraven har inte balanserats ut, tvärtom har sociala medier och mamma-influencers normaliserat att en mamma också ska kunna visa upp ett smakfullt inrett hem, servera mat lagad från grunden, gärna på hemodlade grönsaker och vara perfekt stylad i matchande outfits med sina oklanderligt rena barn.  

Så att mammor, som Olasdotter Hallberg skriver, ”ojar sig över hur mycket av den lobotomerade tv-serien ”Greta Gris” ens barn streamar” handlar kanske om ett försiktigt ifrågasättande av dessa stränga normer, en ängslig fråga om vad som krävs för att duga. Förväntningarna som omgärdar dagens föräldraskap är oförenliga, och därför viktiga att diskutera. 

Om vi åtminstone kan börja med att erkänna att det är utmanande att vara förälder, så lägger vi en grund för att sedan som Olasdotter Hallberg efterfrågar, kunna ge varandra konstruktiv kritik och hjälp att prioritera klokt.


Av Celia Svedhem

Celia Svedhem är psykolog och kulturskribent.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=76263&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.