Överraskande och rolig bilderbok för små fingrar

Olof Landström och Lotta Olsson.
Foto: Ola Jacobsen
Foto: PIRATFÖRLAGET

I ”Just nu” får barnen rimmade och ritade överraskningar på varje sida.

Margareta Sörenson gör nya upptäckter i den mästerliga bilderboksduos nya verk.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK. Hon är drottning i barnpoesins rike, han är kung i barnbildernas land: Lotta Olsson och Olof Landström är ett drömteam. Hennes meter spinner sedan decennier som en katt, hans tankfullt liksom lite avigt undrande bilder är kanon i ordets dubbla mening. 

Det är nu tredje gången de möts i en bilderbok, ”Just nu” följer på ”Mitt bland stjärnor” och ”När vi blundar” där Lotta Olsson visat att hon är en värdig arvtagare till Lennart Hellsing, men mindre sorglöst mumsande, mer existentiellt funderande. Snilleblixtarna från hennes böcker med kortradiga rim för de minsta följer med in i denna bok, som handlar om att världen och livet består av tusen och en samtidigheter. ”Nu fälls en ek/ Nu simmar ål/ Nu leks en lek/ Nu grävs ett hål”. 

En värdig arvtagare till Lennart Hellsing, men mindre sorglöst mumsande, mer existentiellt funderande.

Men det som tar ”Just nu” till parnassens snögnistrande toppar är den kreativa krocken mellan text och bild. Barnbokens traditionella inbjudan att leta efter detaljer i bilderna, (kär möda för små pekfingrar), blir här ett landskap av ofta komiska överraskningar i ett lekfullt flätverk med texten. En ek som fälls – det måste inte vara av en gubbe med yxa! Här är det tre bävrar som belåtet iakttar sitt noggranna värv. Textens grävda hål ligger intill och är redan djupt. Bara mynningen syns, och ur den skuttar småsten: någon fortsätter för fullt med jobbet. Vem?

”Nu lyfts en sked” – tro inte att det är en hungrig bebis som gapar stort! Tvärtom: en mycket gammal människa i sin säng får hjälp att äta – av ett barn, för så otippat kan livet vändas. 

I en äkta bilderbok skapar bildmakaren ett eget konstverk som både ackompanjerar och spelar solo. Olof Landström laddar varje bild med något utöver det väntade. Vanliga djur i vänlig natur, men plötsligt fullt av små märkliga gröna varelser med trekantiga huvuden i idog verksamhet – vilka är de? Varifrån har de kommit? 

Det vete Landström. Och diktraderna bryr sig inte om sådana futiliteter, utan Lotta Olsson skaldar lugnt vidare ut i fria sfärer, från världsallt till knott.  


Bilderbok

Lotta Olsson (text)

Olof Landström (illustration) 

Just nu

Lilla Piratförlaget

Ålder 2+
Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.