Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kanske Rowling kan komma in i värmen

Lilla Gis kastas ut.
Foto: Illustrationer Jim Field.
Spännande äventyr i ”Julegrisen”.
Foto: Illustrationer Jim Field.

Harry Potter-författaren J. K. Rowling är tillbaka med en ny barnbok.

Hanna Höglund gissar att detta kan vara boken som får fansen att vända blad.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Sitter jag och gråter av rörelse på slutet? Ja.

Är detta nya, episka barnboksäventyr den rätta boten för en författare med kantstött rykte? Ja, det med. 

Eller? 

J. K. Rowlings ”Julegrisen” handlar om unge Jack vars älskade gosegris LG, kort för ”Lilla Gis”, kastas ut genom bilrutan på en snöig motorväg och kommer bort. Ett säkerhetsspådrag av ”Rädda Joppe”-klass inleds.  

Detta visar sig nämligen sammanfalla med julnattens magiska förmåga att väcka föremål till liv. Och tillsammans med en ersättnings-gosis kallad Julegrisen – Jack avskyr den - ger han sig av till det magiska landet Förlorien där alla borttappade föremål förr eller senare hamnar. Där härskar Förloraren, ondare än trollkarlen Voldemort, som Jack snart kommer att möta öga mot öga.

Och nej, det vore inte Rowling om ”Julegrisen” inte hade extrema bladvändarkvaliteter. Här finns hela potentialen att bli det nya julevangeliet i varje hem där man firar tomten mer än Jesus, men ändå vill samlas runt en högläst bok av frälsarkaraktär. 

Varför ska vi återkomma till, men låt oss ta Rowlings skadade rykte först: Dels den stora besvikelse som många, inte minst queera, Harry Potter-fans kände när hon här om året postade ytterst tveksamma, transrelaterade tweets, som hon senare skulle motivera med att kvinnor behöver ”safe spaces” fria från våldsamma män. 

J. K. Rowling på premiären av Fantastic beasts.
Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Dels när hon på ett lika oklart vis försvarade rollbesättningen av den hustrumisshandelsanklagade Johnny Depp till ”Fantastic beasts”-filmerna, med formuleringen ”conscience isn’t governable by committee” (samvetet styrs inte av en kommitté).  Eller när hon med Twitter-transskandalen färskt i minnet ändå lät vuxendeckaren ”Troubled blood” (som är skriven under pseudonymen Robert Galbraith) innehålla en misstänkt manlig mördare med faiblesse för att klä sig i kvinnokläder. 

”Tondövt” som en recensent skrev i The Guardian. 

Det såg verkligen inte bra ut. 

Men så kommer nu ”Julegrisen” och kanske, kanske att Rowling kan komma in i värmen igen? 

Rowling är så hundra procent lojal med sin huvudperson, det utsatta barnet.

”Julegrisen” är en nästan 300 sidor lång fantasysaga för läsaren som inte blivit stor nog för ”Harry Potter” men är på väg. Det är en riktigt bra, om än lite mångordig, historia. Fylld av hjärta, spänning, tomtar, trasiga änglar, självuppoffrande grisar och allegoriska ambitioner. För nog är det Theresa May som dyker upp en bit in i Förlorien i en omarbetad, lilaskimrande version, ledsen för att hon förlorat ”en ynklig omröstning”. Och visst är det så att Förloriens otäcka lägervakter och de borttappade föremålens limbolika flyktingstatus – som isande lätt förvandlas till humanitär katastrof - har drag av det fascistiska samhälle som så ofta står som mörk fond i Rowlings fantasyvärldar. 

Stämning i ”Julegrisen”
Foto: Illustrationer Jim Field

Men skälet att man faktiskt älskar den här boken, för det gör jag litegrann, är att Rowling är så hundra procent lojal med sin huvudperson, det utsatta barnet. När Jacks föräldrars bråkar och skiljer sig, när han möter sina rädslor i den nya skolan och i Förlorien, och när han ensam och övergiven bryter ihop i ett raserianfall av så monumental art att det bara måste gå till barnbokshistorien, skriver Rowling hela tiden med en fast och öm hand om läsarens klappande hjärta. 

Därför sitter jag och torkar tårarna där i slutet och misstänker att det här är en bok att läsa om och om igen. Men tiden då Rowling var den allierade författare som så många höll som moraliskt oantastlig, den tiden är ohjälpligt förbi. Och i det finns en liten, verklig sorg. 


Kapitelbok

J. K. Rowling

Julegrisen

Illustrationer Jim Field

Översättning Jan Risheden

Rabén & Sjögren, 278 s.

Ålder 6+


Hanna Höglund är kritiker och medarbetare på Expressen Kultur.Anna Larsson: ”Plötsligt blir det mycket skitsnack om henne”


KULTURKRIGET. Dirigenter är föremål för så många föreställningar om det stora geniet att det verkar omöjligt för en kvinna att nå samma upphöjda position. 

Operasångerskan Anna Larsson och konserthuschefen Stefan Forsberg diskuterar den sista manliga bastionen.