Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Julmyset sett med ögonen hos en uteliggarkatt

Cecilia Heikkilä Foto: Emil Malmborg

Pixiboken om uteliggarkatten Fransson har återuppstått i fullformat.

Hanna Höglund flyttar in i värmen från en omtyckt berättelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK | RECENSION. Pixiboken om uteliggarkatten Fransson, genus oklart, som får svårt att klara vintern i sin julpyntade lilla pappkartong, blev så omtyckt när den kom 2017 att den i år uppgraderats till fullstorlek. Succén är knappast oväntad. "Jultröjan" är ett destillat av västerländska barnboksteman från Kenneth Grahame till H C Andersen till Beatrix Potter utan att plagiera någon av dem, med en touch av EU:s migrationspolitik. 

 

 

För här är julen internationell med brittiska julstrumpor och kringlor, i en gammeldags liten stad som vid första anblicken liknar Gamla stan i Stockholm men snarare kanske hör hemma någonstans i Centraleuropa. Här är det materiella överflödet bara till för vissa och storhelgsmyset är underförstått granne med döden. 

Det drar kallt

För en dag repar Franssons varma ulltröja upp sig och ack, så kallt det då drar om den mjuka lilla kattmagen! Mitt i det mest maxade jultindrandet med snöflingor som faller och sjungande möss i tomteluvor, kommer ett mörkare stråk av socialrealism in i Heikkiläs julkrubbiga bildvärld. Historien om Fransson fylls med följatråden-mystik som i Åke Löfgrens "Historien om någon". 

 

 

Och man förstår att det är tråden eller döden som gäller här. Hitta värme eller förgås i fimbulvintern. Men den som håller ut kommer att få se att i andra änden av den upprepade tröjan sitter herr grävling inne i sin varma bokhandel som alltid är öppen och stickar en ny tröja framför brasan! Till Fransson! Fransson flyttar in. Och själv vill man förstås aldrig flytta ut ur boken.

 

Bilderbok

Cecilia Heikkilä

Jultröjan

Bonnier Carlsen

Ålder 3+

 

Lyckligt slut. Foto: Ill: Cecilia Heikkilä.

Hanna Höglund är medarbetare på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!