Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Julien Neel / Lou!

Hanna Höglund läser seriealbumen om Lou.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

JULIEN NEEL | Lou! | Dagboksdagar och Sommarblues | Översättning Lotta Riad | Wibom books | Målgrupp 7-12 år

”Jag har aldrig träffat min pappa men det struntar jag i.”
Hon framför surrealistiska enmanspjäser för klassen. ”Dom fattade noll men det struntar jag i.”
Det må vara en självbesvärjelse som kommer att slå tillbaka och kräva terapi i vuxen ålder, men hur kan man inte gilla en tolvårig tjej som Lou, skapad av franska serietecknaren Julien Neel, vars vardagsäventyr nu finns på svenska?
Du bör sätta de två hittills översatta seriealbumen Dagboksdagar och Sommarblues i händerna på varje missanpassat tween du känner. De lever och verkar nämligen i samma sällskap som tjejfiktionshjältarna i Gilmore girls, Livet enligt Rosa och den klassiska 80-tals-highschoolfilmen Pretty in Pink (som jag allvarligt talat tror hade förändrat mitt sorgliga tonårsliv om jag fått se den i tid).
I mättat rosa färgtoner följer vi en cool liten böna som syr sina egna kläder, är bästis med stenhårda Mina som vill bli en ny Missy Elliot, blir missriktat kär i tråkiga Tristan i huset bredvid och har en försvunnen pappa som i en allvarsam scen kanske ångrar sitt beslut att vara frånvarande. (Utan tvekan hans förlust.)

Men det viktiga här är att Julien Neel både skämtar och      punchlinar på varje sida utan att glömma bort det tunga allvaret i en tolvårings liv. Båda böckerna slutar i frågetecken och någon form av förlust. Och till och med en mormoder från helvetet har känslor.
Översättningen och språket kommer väl att vara svårt daterat om något år men tematiken i handlingen är desto mer tidlös. Och kom nu inte och säg att ”ååå, så politiskt korrekt, nu ska kvinnor också spela tv-spel”, för det kanske bästa i serien – porträttet av Lous pizzaätande sciencefiction-författarmamma som hellre spelar Game Cube än skriver – känns som något nytt på barnbokshimlen. Faktiskt på de flesta himlar över huvud taget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!