Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Rinkeby står Olga Tokarczuk i centrum

Gunilla Lundgren fick 2018 års Heffaklumpen.Foto: Olle Sporrong.
Olga Tokarczuk.Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
Margareta SörensonFoto: MIKAEL SJÖBERG

Olga Tokarczuk har hamnat i djup och orättvis skugga bakom Handke-debatten.

Margareta Sörenson gratulerar henne till beslutet att bege sig till Rinkebybarnen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NOBELPRISET. Långt bort från kristallkronor och illuminerad glass finns ett av Nobelprisets många evenemang: Nobel i Rinkeby. Olga Tokarczuk kommer uppleva att det varken är gulligt eller marginellt. 

 ”I Rinkeby bor barn från hela världen, därför är ett internationellt litteraturpris en stor inspiration för de som bor eller arbetar i Rinkeby”, står att läsa i den broschyr som biblioteket gav ut förra året. Då fyllde Nobel i Rinkeby 20 år, ett arbete som helt bygger på Gunilla Lundgrens arbete med skolelever kring Nobel och litteraturpristagarna. För sitt arbete med detta och med romska barn fick Gunilla Lundgrens Expressens barnkulturpris Heffaklumpen 2018. 

Om det är något som med värme förklarar Nobelprisets storhet är det arbetet med barn i Rinkeby.

Att träffa en multikulturell skolklass som visar och läser sina arbeten krig pristagarens texter och som – under stort allvar – bjuder på te verkar vara något som pristagarna såväl som barnen sent glömmer. Eleverna har fördjupat sig i ett författarskap, och satt sig in dess problematik, teman, stil och språk. 

Om det är något som med värme förklarar Nobelprisets storhet är det arbetet med barn i Rinkeby: humanism, generositet, respekt, förståelse och internationalism. En enda skolklass, det är sant, men för dessa barn och alla andra som får reda på vidden, djupet och kontinuiteten av detta arbete är det långt större än så: ömsesidig respekt, inspiration, ett hållbart exempel.  

Barnen är ofta flyktingar från krigszoner eller har föräldrar som är det. Att bjuda in Peter Handke var inte tänkbart. Men Olga Tokarczuk passar perfekt med sin insikt om minoriteten i den stora mängden. När hon plötsligt gav återbud till Rinkeby bibliotek, var det lätt att dela besvikelsen. 

Nu har hon, dessbättre, ändrat sig och kommer. 2018 års Nobelpris i litteratur till Olga Tokarczuk har hamnat i djup och orättvis skugga bakom Handke-debatten. Den stora prisfesten blir sannolikt en kluven upplevelse i år, men Tokarczuk gratuleras till att få möta nästa generations läsare i lugn och ro. Över en kopp te i Rinkeby på onsdag.  

Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur. 

Varför hatar alla postmodernsimen?

Den är ett skällsord i samtidsdebatten, men få har förstått vad den egentligen är.

Professor Frida Beckman och Expressens Victor Malm reder postmodernismen i veckans Kultur-Expressen. Programledare: Daniel Sjölin.