I medierna görs våldet till ett förortsproblem

Maria Nohra och Ahmed Berhan.
Foto: Anna Classon
Valerie Kyeyune Backström.
Foto: OLLE SPORRONG

Pjäsen ”Mizeria” är full av obrytbar lojalitet med orten.

Valerie Kyeyune Backström ser en uppväxtskildring på Stadsteaterns nya scen i Husby.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. När Stadsteaterns Husby-filial slår upp portarna gör man det med en berättelse sprungen ur just denna plats. Baserad på romanen med samma namn av Melody Farshin från 2018, berättar ”Mizeria” om tvillingarna Ali och Aichas liv i en ospecificerad ort. Det är en klassisk uppväxtsskildring; Ali och Aicha går gymnasiet, balanserar jobb och betygshets med vänner och Snapchat. 

Pjäsen tar sitt avstamp i en klyfta som uppstått, tvillingarna som förut nästan varit sammanväxta har nu glidit isär, och genom deras dialog framträder deras skilda förutsättningar, hemligheterna som växer mellan dem, irritationen och den gäckande oron samsas med den första stora förälskelsen. I bakgrunden finns hela tiden våldet som ett hot, vänner skjuts, begravningarna är fler än tvättstugetiderna. Horisonten mörknar. Ibland bokstavligen i den kraftfulla scenografin av Fridjon Rafnssonsom, fint ackompanjerad av Mack Beats nyskrivna musik .

Båda lyser och samspelet är tight.

Alla roller bärs upp av Maria Nohra och Ahmed Berhan, som växlar mellan att vara syskon, älskare, vänner och föräldrar. Båda lyser och samspelet är tight. Särskilt Berhan har en komisk exakthet som lyfter föreställningen. Att både Farshin och Berhan till vardags arbetar som komiker märks, det är trots det tunga temat en väldigt rolig föreställning. Så när våldet trappas upp, den oundvikliga tragedin inträffar lämnas man som publik än mer drabbad, som av ett knytnävsslag.

För ”Mizeria” är i grunden en allvarlig pjäs, en pjäs som behandlar den ökande ojämlikheten, avhumaniseringen, det våld som i medier görs till ett förortsproblem i stället för ett samhällsproblem. Men här finns inga pekpinnar, i stället en obrytbar lojalitet, en kärlek för platsen, för människorna och en förståelse för verkligheten som långt mer komplicerad än tidningsrubriker gör gällande. Om detta är en fingervisning för teaterns riktning är det mycket, mycket lovande.


Teater

MIZERIA

AV Melody Farshin

Regi Astrid Kakuli

Scenografi Fridjon Rafnsson

Kostym Jasminda Asplund Blanco

Ljus Kalle Svensson

Musik Mack Beats

Manuskonstruktion Åsa Lindholm

Dramaturg Mia Winge

Med Maria Nohra och Ahmed Berhan

Kulturhuset Stadsteatern Husby

Speltid 1.20 t.

Ålder 14+Valerie Kyeyune Backström är kritiker på Expressen Kultur.

Så blev konservatismen het

Nu är ”Kulturkriget” här!

I Expressens nya tv-program möts Johan Norberg, Stina Oscarson och Malcom Kyeyune – för en debatt om konservatismen.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sitt möte med Salman Rushdie: ”Min spontana impuls är att dränka honom, strypa honom.” Programledare: Daniel Sjölin.