Acaymo Luis Valdes, Dag Andersson, Rita Lemivaara och Francoise Fournier i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖMAcaymo Luis Valdes, Dag Andersson, Rita Lemivaara och Francoise Fournier i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Acaymo Luis Valdes, Dag Andersson, Rita Lemivaara och Francoise Fournier i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Erik Linghede, Arman Fanni, Dag Andersson, Anders Johannisson och Richard Sseruwagi i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖMErik Linghede, Arman Fanni, Dag Andersson, Anders Johannisson och Richard Sseruwagi i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Erik Linghede, Arman Fanni, Dag Andersson, Anders Johannisson och Richard Sseruwagi i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Anders Johannisson, Richard Sseruwagi och Rita Lemivaara i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖMAnders Johannisson, Richard Sseruwagi och Rita Lemivaara i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Anders Johannisson, Richard Sseruwagi och Rita Lemivaara i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Arman Fanni och Rita Lemivaara i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖMArman Fanni och Rita Lemivaara i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Arman Fanni och Rita Lemivaara i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Erik Linghede, Arman Fanni, Anders Johannisson, Acaymo Luis Valdes, Rita Lemivaara, Richard Sseruwagi,Francoise Fournier och Dag Andersson i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖMErik Linghede, Arman Fanni, Anders Johannisson, Acaymo Luis Valdes, Rita Lemivaara, Richard Sseruwagi,Francoise Fournier och Dag Andersson i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Erik Linghede, Arman Fanni, Anders Johannisson, Acaymo Luis Valdes, Rita Lemivaara, Richard Sseruwagi,Francoise Fournier och Dag Andersson i "Som man sår". Foto: SARA P BORGSTRÖM
Foto: MIKAEL SJÖBERGFoto: MIKAEL SJÖBERG
 Foto: MIKAEL SJÖBERG

Hyggliga, utsatta och missförstådda

Publicerad

Unga Klara gestaltar manliga dygder och brister.

Margareta Sörenson ser en berättelse som förtjänar att upprepas.

RECENSION | TEATER. De allra flesta män varken slåss, våldtar eller mördar. Men unga killar är de som använder mest våld i vårt samhälle och så gott som alla sexbrott begås av män. Skillnaden mellan fenomenet Mannen med stort M och männen i gemen är himmelsvid. Ändå ingår individer i en kulturell och politisk struktur, som inte kan viftas bort. 

Tiden efter Osten

Unga Klara, med ny status som nationalscen för barn och ungdom, har i sin post-Osten-tid velat gå vidare med att göra könsroller, identiteter och könsmaktordning synlig på teatern. I pjäsen ”Girls make you blush” häromåret inventerades flickorna och deras kroppar med dansteater. Också ”Som man sår” har regisserats av Gustaf Deinoff och koreograferats av Mari Carrasco, och här har dansen fått mer idémässigt bärande funktion.

Åtta mansroller tar tag i ”inte-alla-män”-diskussionen och bildsätter den med sex män och två kvinnor på scenen. Chefen, professorn, studenten, författaren, generalen, gitarristen, maken och (den manlige) feministen – hyggliga typer allihop, som känner sig ensamma, utsatta och missförstådda. Men som i ett trängt läge blickar bakåt och gör vad män brukat göra. Byn blir bombad, flickan blir våldtagen. 

Ingenting som sägs här är nytt. Inte det minsta. Jag väntar mig lite mer av Unga Klara när det gäller djärvhet, men visst, detta behöver sägas om och om igen. På nya sätt, på gamla vis, på andra vis. Bäst blir spelet på den runda, röda mattan när två små pojkar i 30-tals-kläder stegar över scenen, den lilla med en plåthink i handen. 

Manliga dygder

Något i deras högtidliga uppenbarelse höjer och vidgar, leder tankarna till krigen, flyktingarna, hungern – offren för manliga dygder som makt, styrka, beslutsamhet.  Den där plåthinken; hoppet att hitta något att äta.

Carrascos koreografi drar som vindar genom ensemblen och visar bättre än orden  hur alla dras in i strömmar som är dem övermäktiga. Fotfäste saknas. 

 

Teater

Som man sår

Av Kristian Hallberg

Regi Gustav Deinoff

Unga Klara, Stockholm

Speltid 2 t.

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej om "Alltet" på Unga Klara 

 

LÄS MER – Margareta Sörenson om "Flygräddare" på Unga Klara 

Margareta Sörenson
Margareta Sörenson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag