Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Höglunds bildvärld samlar människor i alla åldrar

Bilden till bokomslaget till ”Alla frågar sig varför”. Foto: Växjö konsthall.
Ur boken ”Alla Frågar sig varför”. Foto: Växjö konsthall.
Ur boken ”Alla Frågar sig varför”. Foto: Illustration Anna Höglund.
Ur boken Mannen som byggde ett hus. Foto: Växjö konsthall.
Hanna Höglund Foto: YLWA YNGVESSON

Växjö konsthall tar farväl med flaggan i topp.

Hanna Höglund ser den sotsvarta humorn i Anna Höglunds bilder.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Få personer kan föra samman härjande småbarn, föräldrar, pensionerade kulturtanter och socialt missanpassade tjugo-nåntingåringar som författaren och illustratören Anna Höglund. Gunilla Brodrej jämförde henne nyligen med Ingmar Bergman i en teaterrecension, för det är ju så det är. I Höglunds bildvärld ryms lika mycket dämoner, död och mänsklig fåfänga. Och den sotsvarta humorn. 

I Höglunds bildvärld ryms lika mycket dämoner, död och mänsklig fåfänga.

På nedläggningshotade Växjö konsthall pågår en utställning med motiv ur Höglunds bilderböcker för alla åldrar. Det är lika vackert som sorgligt att utställningen är så bra. Konsthallen har sagts upp av kommunen utan plan på annan lösning trots att den är just den typ av rum som alla pratar om att Sverige behöver fler av. Där människor oavsett bakgrund och ålder kan mötas och fundera över existensen, utan att det kostar, utan att man behöver bekänna sig till någon särskild tro eller att man förväntas köpa någonting. 

Men än så länge hänger här originalen till den moderna klassikern ”Om detta talar man endast med kaniner” från 2013. Ett måste för alla högkänsliga unga. På en rosa stege klättrar man upp till motiv ur ”Alla frågar sig varför” – filosofibarnboken Höglund gjorde med Eva Susso härom året med Jean-Paul Sartre som docerande pimpelfisk i en isvak. 

Andra målningar får man spana på högt uppe på väggen genom kikare. De är inte många men de som valts ut är små ljuvligt konstiga pärlor. Kaninmänniskor, ugglefilosofer, naiva nunor och ansikten avbildade med fotografisk precision. Känslan är att kika in i konstnärens hemliga arbetsbok, och på invigningsdagen sitter vi där mammor, kulturtanter, 20-åringar och knaprar på våra vernissagemorötter och läser högt. Medan stora salen pedagogiskt snillrikt vikts åt de yngsta besökarnas eget skapande. Här hittar man glatt ritande treåringar och pappor som pysslar med sina döttrar – från jordens samtliga hörn. Och några som tröttnat och leker med ballongerna på golvet. Allt är okej.

Och jag vet att det här rummet kommer fattas mig.

KONST

Anna Höglund

Kaniner och filosofer

Växjö konsthall

Till 27 oktober

Hanna Höglund är kritiker på Expressens kultursida.