Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjältemodig truckförare löser alla problem

Författaren Daniel Sjölin med sin lillkille.Foto: Stefan Tell
Ett uppslag ur "Stormen och monstertrucken" där bilderna är styrkan.
Bokomslaget till Stormen och monstertrucken (beskuret).

Daniel Sjölin har författat en bilderbok om en ung hjälte. Sven Olov Karlsson har en rolig stund med sina pojkar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Daniel Sjölin och hans i och för sig godkända berättarhantverk och frejdiga prosa får ursäkta. Men mitt och mina pojkars fokus dras till bilderna: det här är tecknarens bok.

Simon Jannerland har tidigare illustrerat bland annat Kalle Brunelius och Natanael Derwingers "Kent Agent och kampen mot bautabullarna". Därifrån känner jag igen tonen i muntert rafsiga bakgrunder. Blekta, flammiga kulörer. Vi hittar mikroscener i utkanterna. Bildspråket bränner gummi och skrynklar plåt, när ett pottklippt pyjamasbarn trampar gasen i botten.

Upplägget är taget nästan rakt av från Carl Johan De Geers och Jan Lööfs klassiker "Örnis bilar": en liten hjälte rycks upp ur sömnen för att ta ratten och lösa problemen.

Här för att en extrem väderhändelse slagit till. Både katter och kalsonger blåser bort. Och en vagnslast medicin måste forslas till sjukhuset. Bara killens monstertruck kan ta sig fram på de blockerade gatorna.

 

LÄS MER: Sven Olov Karlsson skriver om sin barndoms glesbygd som en no-go-zon

 

Det äreräddas ambulanser och igelkottar. Det mosas dumma dollargrin och görs backflips och brontohopp. Längs vägen passerar monstertrucken ett burleskt, medkännande figurgalleri, medhjälpare eller irritationsmoment: skruttiga Porschetanter, placktandade brandmän, och kommunikationsdirektörer så arga att tupén hoppar. 

Det måste vara så där vanställda vi vuxna ter oss för barnen. De är originalen, vi är karikatyrerna.

Jag och pojkarna garvar som gubbs på lokalrevy. Men är "Stormen och monstertrucken" bara action utan sensmoral? Det är ju den här groteska fordonstypens (ihåliga) kärna.

Nej, storyn ligger på sitt sätt i tiden. "Örnis bilar" kom 1994. Då var det inget värre än personalbrist som fick de vuxna att be barnet köra. Nu är hela samhället lamslaget av storm, översvämningar och jordbävningar. 

Ett akut nödläge, förklarar en hålögd polis som hukar vid en räddningscontainer. I ett uppsprucket stup gapar ett dinosaurieskelett. Som om det frågar sig hur det kunde bli så här.

Bilderbok

Daniel Sjölin (text) och Simon Jannerland (bild)

Stormen och monstertrucken

Bonnier Carlsen

Ålder 3-6 år

Sven Olov Karlsson är medarbetare på Expressens kultursida.