Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helheten är ohygglig i den nya ”Rödluvan”

Efter succén med Max-böckerna kommer Barbro Lindgrens ”Titta Rödluvan”.

Margareta Sörenson undrar vilka barn som kommer att uppskatta den.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Barbro Lindgren krönte de tio Titta Max-böckerna med ”Titta Max grav”, där en åldrad Max slutligen tar ner skylten. Slut! Långt senare kom ”Titta Hamlet”, en lekfull nerkokning av Shakespeares pjäs efter samma mönster. Hemskt och nöjsamt om man har koll på originalet. Inte så många barn har det, men förtjusta vuxna jublade.

Nu har hon kopplat Max-greppet på en av Bröderna Grimms grymmaste sagor med ”Titta Rödluvan”. Och det blir varken Max eller Hamlet. 

Texten berättar oskuldsfullt à la Max: ”Kommer vargen”. Fast helheten är ohygglig: skogen är mörk och farlig, vargen stor och grå. Aron Landahl sparar inte på krutet med utglesade bilder av dunkel utsatthet i ett centraleuropeiskt landskap. Landahl pimpar dock med lite dansant Chagall-stämning, det tackar man för. Jägaren ”knivar” till slut vargen, som lustigt nog blir lika glad som de utsläppta Mormor och Rödluvan. Han far till himlen och blir en avslutande vacker stjärnbild i djupblå natten.

De tio små ”Titta Max”-böckerna vilar på en idé, slitstark som björntråd. När jag nu läser om några av dem (igen, igen!) med min yngsta medläsare slås jag av deras suveräna kombination av barnperspektiv och thriller. Å ena sidan barnets blick: boll, balja, blöja. Hund, katt, mamma. Å den andra en komiskt dramatisk utvecklingskurva. Hunden dråsar i baljan, jisses så blött!

Bilderna av Eva Eriksson spelar med och lägger till. Hundens både lojala men panikslagna ögonkast på baljan ger något till den vuxna, medan den lille kan peka nöjt på leksaksbilen som guppar i vattnet. Den redan på sin tid larviga upprördheten över texten på förenklat föräldraspråk är glömd. Som vuxen är det bara ytterligare en rolig knorr: ”Kommer vovven”. (Jojo, vi vet nog hur det går.)

Det blir inte lätt att hitta rätt barn för ”Titta Rödluvan”, som saknar humorn, björntråden och ”bara” illustrerar en saga, för hemsk för de små, för mycket barnspråk för de stora. Men Barbro-fans kan lägga ännu en kultbok under kudden; vi är ju rätt många. 


Bilderbok

BARBRO LINDGREN (TEXT) OCH ARON LANDAHL (BILD)

Titta Rödluvan

Karneval förlag

Ålder 5+

Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.


Lyssna på Lunch med Montelius

https://embed.radioplay.io?id=75111&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.