Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här väntar en uppgift för sysslolösa skådespelare

Vargen och Rödluvan underhåller på förskolor.
Foto: Marionetteatern
Magnus Eurenius med en annan entusiastisk publik.
Foto: Marionetteatern
Magnus Eurenius framför sin publik i Bredäng.
Foto: Privat.
Foto: OLLE SPORRONG

En annan sorts Rödluvan spelas utomhus på förskolor runtom i Stockholm.

Gunilla Brodrej ser Magnus Erenius kasperteater och får en idé.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Solen skiner fast det är jättekallt på förskolans gård där dockspelaren Magnus Erenius och hans medhjälpare har ställt upp sin kasperteater på en liten höjd. Han ser ut som en cirkusdirektör. Kasperteatern ser ut som en kasperteater. Miljön ser barnsäkrad ut. Grindar, trubbiga lekställningar, rammelvänligt underlag. Fyraåringarna sitter fullt påklädda i mössor och täckbyxor på röda vaxtygsdynor. Personalen lite bakom och på sidorna. 

Under april månad kommer Marionetteatern spela ”Var är vargen?” från 2015 för förskolegrupper – en lite omarbetad version av Rödluvan där hon har en starkare och mer drivande roll än i den gamla folksagan. Visst, vargen är lika glupsk som vanligt, och äter upp såväl jägaren, jägarens hund som mormor, och barnen varnar ivrigt över faror, men Rödluvan är aldrig rådvill. Och vargen är rätt dum i huvudet trots sin klapprande käft där han äter allt utom det som är nyttigt. Rödluvan lyckas få honom att börja äta morötter i stället. Ja för det är ju en saga trots allt.

Magnus Erenius växlar med ekvilibrismen hos en enmansorkester mellan alla fem rollerna och använder ett munspel för ljudeffekter. En medryckande marsch strömmar ut ur högtalarna så fort Rödluvan är på gång med bestämda steg. Publiken guppar i takt. 

När allt är slut ropar barnen ”igen!, igen!, igen!” och så känner jag med. Som jag har saknat en stunds livs levande teatermagi. 

Samtidigt gnager nåt i magen av denna kämpande enmansshow i sin pyttelilla kasperteater. Vid nåt tillfälle kommenterar han det hela och jämför med Dramaten när han trollar med knäna bakom draperiet, men då är det ju bara jag som skrattar till. Och, utan att förringa Erenius särskilda konst, får jag en idé när han i förbifarten nämner det stora huset vid Nybroplan i Stockholm. Tänk vad alla sysslolösa skådespelare på offentligt finansierade teatrar nu skulle kunna åstadkomma, med små medel på gårdar runtom i hela landet. Live alltså. Publiken har nog aldrig varit mer tacksam.


Dockteater

VAR ÄR VARGEN? 

Dockspelare och idé Magnus Erenius

Fritt efter sagan av Bröderna Grimm

Regiöga Helena Nilsson

Dockor Milla Risku

Dekormåleri Thomas Lundqvist

Ljudcollage Appel

Marionetteatern, Stockholm

Spelas för fyraåringar på förskolor


Gunilla Brodrej är scenkonstredaktör på Expressen Kultur.