Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn gråter men de vuxna tittar bara på

Barnpsykologerna Malin Bergström och Lars Klintwall.
Foto: SVT

Dokusåpan ”Våra barns hemliga liv” säger sig visa upp barns kompetens.

Gunilla Brodrej ser ett underhållningsprogram som kränker barns integritet.

KULTURDEBATT. Ge alla femåringar utom två mat och se vad som händer. Gillra en fälla så att barnen tappar fokus och förlorar en tävling och observera hur knäckta de blir. Se sedan vad som händer när barnen gråter och ingen vuxen kommer och tröstar. Det är inte ”Flugornas herre”. Det är SVT. 

Realityserien ”Våra barns hemliga liv” i SVT säger sig innebära en ”unik inblick i våra barns hemliga liv”. Jag tycker den innebär en unik inblick i cynismen hos produktionsbolaget Jarowskij och att ansvarige utgivaren SVT tappat den moraliska kompassen. 

Programmet är ett underhållningsformat kopierat från engelsk tv där barn föses samman i en förskoleliknande miljö och exponeras för situationer där de på ett eller annat sätt kommer att tappa ansiktet. Deras reaktioner studeras och kommenteras av två rosiga psykologer med stora ögon och stora hörlurar, Malin Bergström och Lars Klintwall.

I den svenska versionen som nu alltså sänds i SVT maskeras den uppenbara underhållningsambitionen bakom präktiga omskrivningar som att vi ska få syn på barns ”kompetens”. Nåja, man studerar även en råttas kompetens i ett försökslaboratorium. Vi ska även få syn på ”oss själva”. Kyss mig där ryggen byter namn. De här barnen är rätt och slätt decimerade till objekt för vårt höga nöjes skull. Vad de vill själva är helt ovidkommande.

Så här kan det låta: ”Pedagogerna får instruktioner av våra experter att hålla sig i bakgrunden för att se om barnen kan lösa situationen själva”. Den bittra lärdomen barnen så småningom själva kommer att dra av detta program är att vuxna människor både är opålitliga och oförmögna att skydda dem.

Barnen är ju inte gamla nog att inse konsekvenserna av att visas upp i situationer där de är överrumplade, svaga och utsatta.

I Public service-handboken där medarbetarna kan hämta riktlinjer och råd står tydligt att man ”ska i utformningen av våra program (...) inte kränka människor på grund av till exempel deras kön, hudfärg, nationalitet, religion, sexuella läggning, funktionsnedsättning eller ålder”. ”Våra barns hemliga liv” sorterar i kategorin kränkning på grund av ålder. Barnen är ju inte gamla nog att inse konsekvenserna av att visas upp i situationer där de är överrumplade, svaga och utsatta. 

En av de rosiga barnpsykologerna säger att han har tagit del av studier som visar att barn reagerar så här, men aldrig sett det i praktiken. Borde han inte reflektera över varför han inte tidigare har beretts möjlighet att se dessa beteenden i verkliga livet? Och nu när det sker, borde det inte hållas inom ett tryggt terapirums fyra väggar? Och inte i SVT. Hur ”två av Sveriges främsta barnpsykologer” kan ställa upp på det här är en gåta.

När vi ser barnen bryta ihop i tv säger en av psykologerna att forskning visar att när föräldrar ”backar från att gå in” i såna här situationer blir barnen ”mindre stressade än om föräldrarna går in”. Ska vi tolka det som att vi från och med nu bör låta barnen lösa sina konflikter som hundarna i rastgården? Man hade ju hoppats att föräldrarna i stället för att backa hade gasat in i ett mycket tidigare stadium och räddat barnen från att över huvudtaget medverka.

För SVT har väl varit så ivriga att fånga in Youtube-publiken att de helt har hoppat över etiken. 

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.


LÄS MER - Gunilla Brodrej: Slarva inte bort er dotters integritet. 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Ebba Busch Thor gör sig rolig på sitt barns bekostnad

Lyssna på Lunch med Montelius

https://embed.radioplay.io?id=75111&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.