Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här sitter jag med barnperspektivet

Ur ”Dagen”.
Foto: Illustration Mari Kanstad Johnsen.
Fint och charmigt.
Foto: Illustration Mari Kanstad Johnsen

Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen har skapat en bilderbok för tvååringar.

Margareta Sörenson försöker intressera en representant från den rätta målgruppen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Bilderboken ”Dagen” kunde vara ett porträtt av just den parvel som ingår i min lilla referensgrupp. Verkligen ganska likt, den obändiga frisyren, den stadiga lilla kroppen. Det kunde vara han vid förskolans grind och morgonens lilla gråt. Det intensiva grävandet i sandlådan, middagsvilan, mellanmålet. 

Det är fint, charmigt och lättsamt berättat av Sara Villius med mycket korta textrader, ibland rimmade, men desto mer detaljer i de snabba, rundhänt rafsiga bilderna av Mari Kanstad Johnsen, där bakgrund och utkant ofta är lätt skissade. Bra intro om förskolan, tänker jag. 

Förtjust bläddrar jag, men den lille parveln som inledningsvis artigt tittar på bilderna, pinnar snart i väg till något annat och mer intressant. Jag glömde att han vill läsa böcker om STORA FORDON och gärna om tåg, de är också stora. Eller dinosaurier.

Det måste finnas något för både barnet och den vuxne i barnlitteraturen, något som får de två läsarnivåerna att mötas.

Barnperspektivet! Ständigt denna gordiska knut. För vem är denna fina bok skapad? När det gäller bilderböcker för små barn gäller att de så gott som alltid läses tillsammans med en vuxen. Det måste finnas något för både barnet och den vuxne i barnlitteraturen, något som får de två läsarnivåerna att mötas. Om så bara för att upptäcka varandra, skillnaderna och utgångspunkterna. Den litteratur som överlever och blir klassiker att återvända till har denna speciella egenskap, som så svårligen låter sig fångas och definieras. Något som lyfter litteraturen över sandlådans kant.

Men till barnperspektivet hör också att att barnen inte är mer lika varandra än vuxna. Vissa steg i utvecklingen grupperar barnen, det är sant, men inom varje grupp är mycket individuellt.

Så där sitter jag med ”Dagen”, som enligt mitt sätt att se utgår från barnets perspektiv, dess vardag och verklighet, glädje och komplikationer. Relevant, observant, finstämd, respektfull inför barnen. Bara det att min lilla parvel hade annat i kikaren. 


Bilderbok

Sara Villius (text) och Mari Kanstad Johnsen (bild)

Dagen

Rabén & Sjögren

Ålder 2+


Margareta Sörenson är kritiker på Expressen Kultur.


Lunch med Montelius - ”Gröna Lund”

https://embed.radioplay.io?id=91477&country_iso=se

Så blir journalistik terapi, så riggas ”Gift vid första äktenskapet” och så gick det till när Gunilla intervjuade Lasse Berghagen. Dessutom: en inbjudan till Ninna Prage.

Expressens matiga kulturpodd med Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och redaktör Gunilla Brodrej.