Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här finns några riktigt bra ljudböcker för barn

Ernst-Hugo Järegård läste in Lovecrafts skräck.
Foto: JAN DÜSING
Margaretha Krook läste in Eva Bexells ”Prostens barnbarn”.
Foto: PAUL HANSEN / EXP
Foto: OLLE SPORRONG

Det är svårt att hitta rätt på de röriga ljudbokstjänsterna.

Gunilla Brodrej tipsar om några riktigt bra inläsningar för barn i mellanåldern.

STRANDTIPS. Just nu blommar ljudbokstjänsterna i takt med ängens flora men att söka de bästa barnböckerna är förknippat med en hel del tröttande ogräsrensning. Bleka transponeringar av Disneyfilmer till prosa. Märkliga sedativa sagor utan något som helst litterärt värde. Kvalitet och skräp sida vid sida. Det lättaste sättet att hitta en bra ljudbok för barnen är nog fortfarande att fråga en kunnig bibliotekarie om tips på fyra-fem titlar och sedan hoppas att de finns på ens ljudbokstjänst. (Biblioteken erbjuder också ljudböcker digitalt helt gratis).

Men vi som nu hoppat på Storytel, Bookbeat eller Nextory märker att de är mer upptagna av att uppfinna kategorier som ”Krim från det kalla Norden”, ”Dynamiska duos” eller ”Brutala barndomar” än att hjälpa barn att hitta nåt av värde.

Galna kategorier

När jag har scrollat mig förbi galna kategorier som ”#girlboss”, ”Stora bölarlistan” och ”Om du inte får nog av Chernobyl” fastnar jag för en kategori kallad ”Oförglömliga inläsningar”. Bingo!

Toivo Pawlo.
Foto: Roger Tillberg/TT

Här finns förutom Hans Alfredsons inläsning av ”Det går an” och Björn Granaths av ”1984”, härliga ljudböcker för barn. ”Rackham den rödes skatt” med en ung Tomas Bolme – snarare radioteater än inläsning, ljudeffekter och allt. ”Loranga Masarin och Dartanjang” finns med Toivo Pawlos legendariska inläsning. Den unga ljudbokslyssnaren och (kanske) dennes lyckligt lottade föräldrar kan även njuta av Margaretha Krooks pregnanta uppläsning av humoristiska ”Prostens barnbarn”. 

För barn som gillar skräck finns H.P. Lovecrafts berättelser inlästa av en av Sveriges genom tiderna största karaktärsskådespelare – Ernst-Hugo Järegård. Tillika Krooks parhäst i den oförglömliga reklamen för smörgåsmargarinet Flora.

https://www.youtube.com/watch?v=8QoVZOEZSgg

Och när de gäller de där mellanåldersbarnen, som numera behärskar engelska bättre än sina föräldrar, så får den utmärkte Björn Kellman ursäkta. Stephen Frys ekvilibristiska inläsningar av hela Potter-oktalogin är i en klass för sig. Från referaten av  quidditch-matcher till den svarta magin i källarvalven på Hogwarts. 

Kuriöst nog klarar dessutom hela ”Harry Potter and the order of the Phoenix” på 29 timmar och 40 minuter medan Björn Kellman behöver 33 timmar och 21 minuter. 

Ett sommarnöje för alla åldrar.


LJUDBÖCKERNA

”Rackham den rödes skatt” uppläst av Tomas Bolme.

”Loranga Masarin och Dartanjang” uppläst av Toivo Pawlo.

”Prostens barnbarn” uppläst av Margaretha Krook.

H.P. Lovecrafts berättelser uppläst av Ernst-Hugo Järegård. 

Harry Potter på engelska uppläst av Stephen Fry

Gunilla Brodrej är redaktör på Expressen Kultur.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.