Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de bästa böckerna och skivorna för barnen

Dan Hallemar
Foto: OLLE SPORRONG
Hanna Höglund.
Foto: YLWA YNGVESSON
Margareta Sörenson.
Foto: OLLE SPORRONG
Gunilla Brodrej.
Foto: OLLE SPORRONG
Anna Hellgren.
Ur ”Berättelser från innerstaden” som Dan Hallemar tycker är ”vackra dystopier med strimmor av motstånd”.
Foto: LILLA PIRATFÖRLAGET

Hårda paket varar i längden.

Ungkulturens kräsna kritiker ger dig sina bästa tips på skivor och böcker till barnen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Anna Hellgrens tips:

Nu sover vi. Berättelser och sånger vid läggdags. Bok. 

Varning: det här är inget för den som vill få en liten att somna. Men det gör inget, för jag har sällan läst en sagosamling med så hög kvalitet – nog för att hålla en 4-åring intresserad genom nästan hela boken i en och samma läsning. Utsökta illustrationer, klassiker, sånger och nyskrivna sagor.

Ulf Stark. Sagosamling. 

En av våra finaste författare i lyxförpackning. Stora sidor, vackra bilder. Gråten till ”En stjärna vid namn Ajax”, den läskiga ”Jaguaren” och krigets grymhet i ”Systern från havet”.

Här finns nåt för alla åldrar och temperament.


Lennart Hellsing. Dinkeli dunkeli doja och Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula. Antologier. 

Lennart Hellsing skulle fyllt 100 i år, och firas med flera nyillustrerade samlingar. Dessa, eller vilken bok som helst av Hellsing, förgyller vilket föräldraskap som helst. Hellsings kluriga ramsor och sagor har nämligen den svårfunna egenskapen att de är roliga att både läsa och lyssna till. Om och om igen.Dan Hallemars tips: 


Shaun Tan. Berättelser från innerstaden. Bok.

Vackra dystopier med strimmor av motstånd, världen som kom före oss var kanske är här vackrare än vår, kanske den som kommer efter oss också.

Britta Persson. Folk – dikter och toner om personer. Texter av Emma Adbåge och Lisen Adbåge. Cd. 

Äntligen en barnskiva där diskbänk möter postpunk, den skamliga vardagen är det nya fredagsmyset. Finns även som bok (bilden).

Tove Jansson. Pappan och havet. Bok.

En fin nyutgåva från Förlaget där varje sida får den högläsande föräldern att stanna upp, inför existentiella cliffhangers: ”Jag vill så hemskt mycket, och så gärna – men jag vet inte”, säger Muminpappan. Den högläsande föräldern tar sats och fortsätter.Margareta Sörensons tips: 

Monika Vaicenaviciene : ”Vad är en flod?”. Bok. 

Stort format och vackra, vattenblå bilder med tankar kring floderna i världen, traditionen, människorna. Tänkvärd bläddring genom konst och kunnande. 

Christoffer Rönnbäck, Ebba Svennung, Annika Huett: ”Historieresan – en brokig berättelse om Sverige under 1000 år”. Bok.

Det går undan när berättarna från ”Historieätarna” svischar genom ett millenium. Glatt humör bär texten från spottkoppar och dasskärringar ända fram till fluortanten. 

Lotta Olsson, Olof Landström. ”Just nu”. Bok.

Bilderna lurpassar på den lugna, kloka texten om tillvarons alla samtidigheter. Rimmet spinner som en katt och rullar ihop sig kring en filosofisk idé. Hanna Höglunds tips:

Gabriel Fauré. ”Requiem” (Warner Classics). Cd. 

”Barnmusik” i vanlig bemärkelse är det inte, men nyutgåvan av den klassiska 60-talsinspelningen av Faurés ”Requiem” med dirigenten David Willcocks och gossarna i Choir of King’s College kan vara den mest paradisiska musik man kan hitta. Med barn, för barn, och deras vuxna. Om döden, livet och allt däremellan. 

Josefine Lindstrand med flera. ”Alice!”. Cd.

Kompositören Alice Tegnérs barnvisor kläs i ny, mångbottnad skrud på denna genrevägrande skiva där de musikaliska lagren är många som i en frasig smördeg. Med en påhittig och uppfordrande klangvärld av dragspel, blås och så Josefine Lindstrands röst på toppen som ett svävande, vimsigt John Blund-väsen. 

Per José Karlén. ”Doktor Dunder”. Bok.

En stilstudie i mjuka mansroller för små personer, kön oväsentligt. Till Doktor Dunders känslomottagning vill man komma med alla sina problem. Emotionell sårläkning är garanterad. Gunilla Brodrejs tips: 

Bart Moeyaert. ”Kärleken man inte förstår”. Bok.

Boken som emo-tonåringen inte vet att hen vill ha. Du vill också läsa den och det visste du inte heller. Den är som en indiefilm och en låt med Patti Smith. Tre syskons omsorg om varandra har sällan skildrats så fint.

Matilda Ruta och Rasmus Malm. ”Flocken”. Serieroman.

Boken som mellanstadiebarnet kommer att ta emot med ett ”jaha tack” och lägga under en hög med skräp, men sedan i smyg leta fram och läsa och kallsvettas när ingen ser. Ni trodde att allt läskigt tog slut med Hans Arnold. Ånej. 

Astrid Lindgren och Marit Törnqvist. ”Alla ska sova”. Bok.

Ett stycke kondenserad sommar stiger upp ur boksidorna på denna bilderbok som egentligen bara är en dikt, som blev en sång av Georg Riedel. Den perfekta godnattsagan som inte bara söver ungen utan även, för en stund, invaggar all oss vuxna i en stunds känsla av att allt är bra.